Пазарът на имоти продължава да расте

Пазарът на имоти продължава да расте

Пазарът на имоти продължава да расте

Пазарът на имоти продължава да расте и през 2022 г. Това показва интересът към ипотечни кредити, който Пощенска банка наблюдава през последното на 2021-а и първото тримесечие на 2022 г.  

Данните на банката сочат, че през миналата година средният размер на заемите се е увеличил с 12% и продължават да нарастват през тази година. Принос за това имат няколко фактора - увеличението на доходите на населението, атрактивните условия за жилищно финансиране и ниските лихвени проценти, заедно с повишеното търсене на потребителите, които искат да направят дългосрочна, сигурна и устойчива във времето инвестиция, отбелязват анализаторите на банката.

От анализа на експертите става ясно, че потребителите трайно насочват предпочитанията си към по-качествени жилища. Наблюдава се повишен интерес към имоти с отлични характеристики, в райони с по-добра инфраструктура и в близост до зелени площи. Все повече се търси монолитно строителство – то е с 90%-ен дял от общия брой финансирани от банката сделки през 2021 г., като все по-малък е интересът към панелните апартаменти и към имотите в строеж.

Запазва се и тенденцията за търсене на все по-големи и просторни имоти, задвижена от промените, които настъпиха в начина на живот и дистанционната работа по време на пандемията. Расте интересът към тристайните и четиристайни жилища, за разлика от по-маломерните, при които се наблюдава спад. Около 31% от отпуснатите кредити през първото тримесечие на годината са за тристайни апартаменти, докато през миналата година този процент е бил 27. В унисон с повишеното търсене на качествени и просторни имоти Пощенска банка отчита и ръст в средната цена на квадратен метър на обезпеченията по жилищни кредити, който през 2021 г. е 12% на ниво страна, като водеща по този показател е столицата.

В профила на основния купувач влизат хора с високи и стабилни доходи, заети предимно в търговията, държавната администрация и ИТ сектора, според анализа на Пощенска банка. Наблюдава се също така ръст на размера на самоучастието при покупката на имот, като през първото тримесечие на годината средните стойности на този показател са 35%. Остава стабилен средният срок на искания жилищен кредит, който е 24 години.

Друга тенденция е високата информираност на клиентите, които внимателно проучват стъпките за придобиване на жилище. Предпочитанията към финансиращата институция са доказан опит и стабилност. Според статистиката търсенето на жилища е съсредоточено главно в петте най-големи градове в страната, които съставляват приблизително 80% от заявленията за ипотечен кредит в Пощенска банка. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, като столицата безспорно е доминираща в тази класация с 60% от сключените сделки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ