Традиционен срещу дигитален PR

Традиционен срещу дигитален PR

Традиционен срещу дигитален PR

Monumental Marketing е британска агенция, създадена от предприемача Джейми Лав и фокусирана върху подпомагането на клиентите си в разрастването им чрез дигитални и пиар решения. Текстът е от блога на агенцията и е публикуван със съгласието на екипа.

Няма спор, че светът на пиара се промени през годините. Затова има нужда да се даде по-съвременна дефиниция на връзките с обществеността. Според Американското общество за връзки с обществеността (PRSA) пиарът е свързан с влиянието в отношенията с ключови представители в безброй платформи с цел формиране на общественото възприятие за определена личност, организация или събитие.

Това определение покрива двата основни потока в пиара – дигиталния и традиционния. Кой е по-подходящ за вас зависи изцяло от бизнес целите ви.

Традиционен пиар

Основното тук е да се установи офлайн видимост чрез използване на средства, насочени към по-традиционните медии. Защо традиционен пиар в дигиталния свят? Защо въобще съществува дебат за него и за дигиталния? Уместно е да се спори дали традиционните медии все още са актуални в днешния дигитален свят. Обикновено пиар специалистите имат списък с журналисти, които непрекъснато търсят, за да вкарат клиентите си в публикации. Тези професионалисти имат близки взаимоотношения с контактите си.

Тази форма на пиар достига до по-широка аудитория. Комуникационната линия обаче е еднопосочна поради факта, че е по-трудно да се започне диалог с потенциални клиенти чрез печатни медии. Тъй като посланието достига до по-широка аудитория, не всички в нея ще бъдат релевантни. Може би се чудите тогава какъв е смисълът. Важното е да създадете завладяващо съдържание и да го разпространите, независимо къде се публикува и до кой достига статията. В крайна сметка евентуално ще достигне до релевантните членове на обществеността, които резонират с публикуваното.

В традиционния пиар пресрелийзът е силно оръжие в арсенала на профеисоналистите, тъй като това е основният начин за изграждане на бранд информираност. Това може да увеличи и бранд видимостта.

Търпението е добродетел, когато става дума за традиционен пиар, затова се отпуснете – резултатите отнемат време.

Дигитален пиар

Също като традиционния пиар, и при дигиталния на преден план е изграждането на взаимоотношения с медиите и журналистите. За разлика от традиционния пиар обаче, дигиталният предоставя почти незабавни и осезаеми резултати. Той включва и вграждането на линкове и оптимизацията на търсещите машини (SEO) в интернет с цел постигане на онлайн видимост.

Професионалистите по дигитален пиар са в състояние да си проправят път в социалните платформи на инфлуенсърите. Те имат лоялни и ангажирани последователи. Да вземем за пример Кайли Дженър, която има 130 млн. последователи. Не е изненада, че брандовете искат да публикува за техните продукти. Инфлуенсърите се използват и за линкове и споменавания в релевантни блогове в уеб пространството, което допълнително завишава информираността. Както знаем подобряването на SEO и класирането на уебсайтовете е жизненоважно за директния трафик към уебсайта на бизнеса.

Много хора не знаят, но дигиталният пиар се базира на данните. Това означава, че всички решения относно стратегията винаги са информирани и насочени. Така се постига по-голяма ефективност, достигат се таргетирани аудитории и се увеличава видимостта на бранда.

Според McKinsey в момента стойността се консумира чрез комбинация от традиционен пиар и социалните медии. По-младите поколения се фокусират върху едно нещо – търсенето на истината. Поколението Z взема бързи, информирани решения, подкрепени с автентичност. Те могат лесно да определят дали бранд наративът се придържа, или противоречи на изградената стойност. Компаниите вече не могат да се крият зад собствените си изследвания, хората са много по-наясно как обществеността гледа на тях.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ