Опитните PR-и знаят това

Опитните PR-и знаят това

Опитните PR-и знаят това

Колкото повече един пиар знае за медията, в която иска да получи внимание, толкова по-голям е шансът да пробие със своя информация. Много е полезно за пиарите да познават журналистите лично. Това изтъкна в материал със съвети до професионалистите във връзките с обществеността американското издание PR Daily.

То посочи, че е много полезно при всяка възможност пиарът да опознава колкото може повече представители на медиите. Случващото се в производствения процес на информационните източници трябва да му бъде известно, за да може да спечели внимание в полза на клиента си (марка, фирма, частно лице).

В тази връзка опитните и добри пиари винаги имат предвид следните обствоятелства:

Журналистите ненавиждат жаргона и чуждиците. 

Не понасят посредственото говорене, бедността на езика, неграмотността. По дефиниция те са експерти по думите. Дори източникът да им бъде ценен, те винаги обръщат внимание на лошия език, с който им е поднесена информацията. Особено чувствителни са към него в моменти на хиперинтензивна работа – когато нямат време и трябва да „произведат“ незабавно качествено информационно съдържание. Затова се обръщайте към тях конкретно, с директни слова и с тон на източник, на който може да се вярва.

Продължава на страница 2.

Журналистите се борят с негативно отношение към професията. 

Вечно ги критикуват. За всичко. Безспорно, всяка професия има своите „звезди“ и „мързеливци“, които не заслужават признание. Всъщност повечето хора от професиите попадат някъде по средата между тези два образа. В журналистиката обаче всички страдат от репутация на неефективност. Обвинявани са, че не са достатъчно добри. Сами се обвиняват. Преди време американската агенция „Блумбърг“ дори проведе проучване по темата „Дали лошите журналисти не са виновни за смъртта на печата?“. Това, което е сигурно, е че в последните десетилетия качествената журналистика по целия свят намалява успоредно с рекламните приходи на изданията, където тя се проявява. С идването на дигиталните медии журналистите живеят в работен свят, който се измерва в минути и секунди (когато е публикувана новината).

Често са отегчени от една определена история

Твърде много информация получават за нея. Твърде дълго. Така темата им омръзва.

Усетите ли такова съсътояние, предложете им нещо различно и интересно, подходящо за тематиката на медията им. Шансът да успеете със своята информация тогава ще бъде много голям. А има и друг вариант: приспособете своята информация към основната новинарска линия на деня. Направете я максимално достоверна – с източници, цитати, коментар на тенденции и други данни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ