55 години след като е убит, Кенеди "произнася" своята реч. Чуйте!

Какви чудеса може да сътвори през 2018 г. еволюцията на технологията и умението на изкуствения интелект да пресъздава гласа на определен човек? 

На това дава отговор впечатляващият проект "JFK: Unsilenced". Той е на британския вестник The Times of London. Изданието грабна с него една от най-престижните награди на тазгодишния фестивал за рекламна креативност в Кан, Франция Cannes Lions 2018 - Гран при за творческо използване на големите обеми от данни (Grand Prix for Creative Data). 

С помощта на технологиите вестникът успя да пресъздаде едно към едно гласът на американския президент Джон Кенеди 55 години след смъртта му, за да чуем произнесен "от него" финала на речта му,  която той така и не довършва, защото е убит. 

При проекта е използван изкуствен интелект, който е анализирал записи от 831 речи на Кенеди. Роботът е изградил база данни и е използвал наличната информация, за да пресъздаде гласа на Кенеди, който изказва речта, която е трябвало да произнесе в деня, когато е бил убит. 

"Това е зашеметяващо, исторически отнасящо се към днешния ден творческо използване на технологията", коментират от изданието FastComapny. 

Чуйте. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ