Котка спечели 710 000 долара в съда за нарушено авторско право

Котка спечели 710 000 долара в съда за нарушено авторско право

Котка спечели 710 000 долара в съда за нарушено авторско право

Тя е една от най-известните котки в света най-вече заради вечно намусената си физиономия. Котката Тардар Сос, известна като Grumpy Cat, се ядосала на компания за кафе, която използвала незаконно знаменитата й муцуна.

Собственичката на намръщената котка Табата Бъндсен от Аризона получи 710 000 долара обезщетение от федералния съд в Калифорния за нарушаване на авторските права на котката.

Компанията за кафе Grenade Beverage е имала договор за използване на снимките на Grumpy Cat само за един продукт - айс кафе, но направила с тях и реклама за мляно кафе.

"За пръв път интернет мийм печели победа в съда, заяви адвокатът. Поискахме от съда справедливост и стигнахме до правилното решение“, коментира адвокатът на котката и собственичката й Дейвид Джонелис пред Франс прес.

Според жалбата, подадена още през декември 2015 г., ужасното поведение на компанията наистина е ядосало намръщената котка. Компанията освен това нарушила договора многократно.

Картинката с вечно недоволната муцуна, която иначе е много мила котка, донесла милиони долари на компанията от публикуването на първите снимки в мрежата в началото на 2012 г. смятат ищците.

Тардар Сос се е появявала в много тв предавания, на кориците на „Уолстрийт джърнъл“ и „Ню Йорк мегазин“ и даже на Бродуей в представянето на музикалната комедия „Котките“. Киселата котешка физиономия украсява детски книжки, фланелки, плюшени играчки и още куп продукти. И освен това Grumpy Cat има собствена восъчна фигура в музея „Мадам Тюсо“ във Вашингтон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ