Езикът, мощният инструмент на рекламата

Езикът, мощният инструмент на рекламата

Езикът, мощният инструмент на рекламата

Дори рекламата, която провокира негативни емоции, е по-добра от рекламата, която зрителите подминават. Мнозина смятат, че като се насочват към тясно таргетирана аудитория, имат сигурен шанс да я достигнат. Знайте обаче, че за вниманието на същите зрители се борят и хиляди други фирми, без всички от тях да са ваши конкуренти на пазара. Как, при това условие, да се привлича вниманието на хората по-ефективно?

Мощен инструмент да го сторите е езикът на рекламата, посочва в свой материал сп. Entrepreneur. Авторите отбелязват, че повечето компании използват в маркетинга си много подобни една на друга или клиширани фрази, изпълнени с призиви за действие. Съвременното маркетинг слово е изпълнено с „магически“ фрази и думи, за които се смята, че въздействат в най-висока степен и са сигурен залог, като „намалено“, „промоция“, „безплатна доставка“, „поръчай веднага и спечели“.

„Да играете на сигурно с езика в рекламата вече не е начин да вдъхновите активност сред аудиторията“, продължават авторите на Entrepreneur. Те смятат, че езикът в маркетинга е станал твърде еднообразен. В тази връзка изброяват 5 съвета за по-ефективното му използване.

Основни препоръки:

1. Не говорете твърде технически. Не изпадайте в прекалено много подробности. Обсипването с прекомерно количество информация е основна грешка на маркетинга по целия свят. Бъдете конкретни. Не ползвайте твърде много данни, проценти, статистики. Посочвайте само едно число, за да се запомни. Ако продавате техника, избягвайте да включвате в рекламата всички възможни параметри, като пиксели и параметри на процесорите. Това, което ще запомнят хората, е как им отговаряте на въпроса „Какво мога да правя с този продукт?“. Отговорът може да бъде „С продуктът X на компания Acme може да... обработвате снимки/ записвате песни/ работите по научни проекти/ готвите или правите сокове с нисък разход на електроенергия“ и т.н. С рекламата имате възможност да изпратите на публиката едно единствено маркетингово съобщение. Нека то да посочва ползата от продукта.

2. Не преувеличавайте. Не използвайте обезценени определения и категоризации като „най-надежната компания“, „оригиналния продукт“, „изпитано удовлетворение“. Покажете, че реално познавате продукта си и мястото му на пазара. Трудно някой, решил да си купи кола, би избрал модел, рекламиран като „Най-добрият автомобил в страната!“. А такива обещания в рекламата се случват често.

3. Изкривете границите на езиковите правила. Криейтив хората имат право да го правят, за да създават творчески продукти. Така се привлича внимание. Активизира се зрителната памет.

4. Пишете с тон и изразност, които подхождат на рекламираната от вас стока. Щом изберете подходящия език, използвайте го във всички канали, в които се рекламирате. Бъдете постоянни в маниера на говорене, не се отказвайте от тона, езика и цветовете на брандирането си.

5. Може да създадете жаргон на марката. Практиката е честа и се ползва по целия свят. Креативната терминология е подходяща за много различни видове бизнес. Тя внушава, че компанията държи да има свое лице. Уникалните й думи се запомнят и асоциират. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ