Излиза първото класиране за детските градини в София

Излиза първото класиране за детските градини в София

Излиза първото класиране за детските градини в София

Днес излиза първото класиране за есенния прием в детските градини и ясли в София. Общо 18 806 деца кандидатстват за място в забавачките в столицата, като недостиг има само в яслените групи. 

„За класирането са предложени 12 150 места, което е с 1800 по-малко от миналата година. За яслените групи са 5 280 места, а за първа градинска група 4 009 места и 2 632 места са обявени за подготвителни групи в детските градини“, обясни за БНР зам.-кметът по образование доцент Тодор Чобанов. И увери, че тези деца, които посещават обединено детско заведение, автоматично преминават в първа градинска група.

„По-малкият брой места се дължи на това, че групите в момента са много по-малки, но предполагам, че около 80% от местата ще се запълнят на първо класиране. За задължителният обхват при 5 и 6-годишните ще гарантираме да бъдат записани“, добави Чобанов.  

Припомняме, че вчера образователното министерство пусна анкета сред родителите, за да проучи нагласите им дали да се отворят детските градини у нас. Тя е разпространена по мейл и ще остане активна до 18 май. В нея родителите трябва да посочат кога биха пуснали децата си на детска градина, при какви условия биха направили това и какви стъпки трябва да се предприемат според тях за целта. Има и въпроси относно това колко деца от семейството посещават забавачки и кой се е грижил за тях в периода на извънредно положение. От МОН проучват и дали в семейството има работещ на „първа линия”. 

Резултатите от анкетата не могат да бъдат единствено основание за вземане на решение относно възстановяване на работата на детските ясли и градини, но са важен показател за нагласите по този въпрос и очакваните изисквания, при които това да се случи, уточниха от образователното министерство. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ