Продължава строежът на Златен век. "Артекс" - спирането ни струваше 1,8 млн. лв.

Продължава строежът на Златен век. Артекс - спирането ни струваше 1,8 млн. лв.

Строежът на небостъргача Златен век в столичния квартал "Лозенец" ще продължи. Това обявиха в писмо до медиите от компанията "Артекс". Те посочват, че поради спирането на работата по сградата са претърпели загуби за 1,8 милиона лева. Според компанията с решението си съдът е потвърдил, че разрешителното на сградата е валидно. 

"Със свое решение 30 юли 2019 Софийският административен съд потвърди валидността на Разрешението за строеж на многофункционалната сграда Златен век и отмени заповедта на ДНСК за спирането на строежа. От аргументите на съда става ясно, че ДНСК не е имала правно основание за спирането на строежа и строителството може да продължи. Съдът се произнесе след като "Артекс" обжалва заповедта на ДНСК, тъй като в нея се съдържат съществени нарушения на процесуалните правила, противоречие с материално правните норми и несъответствие с целта на закона", се казва в съобщението на компанията.

"Освен това, съдът счита, че съобразно практиката на ВАС, десетгодишното разрешение за строеж на сградата ще изтече през 2028 г.", продължават от "Артекс" и правят изявление: "Липсата на прозрачност и правната несигурност, създадени от действията на институциите преди това решение на САС, доведоха до загуби за "Артекс" в размер на 1 800 000 лв от издаването на заповедта на ДНСК на 15.04.2019 до днес. В крайна сметка с това си решение Съдът потвърди, че Разрешението за строеж на Златен век е валидно – нещо, в което ние от "Артекс" винаги сме били сигурни".

"Решението на съда идва и като потвърждение на множество официални правни становища на видни правни специалисти като проф. Дончо Хрусанов, проф. Огнян Герджиков, проф Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов. Така, както е посочено и в Решениетo, съобразно визираната практика на Върховният административен съд, десетгодишният срок спрямо издаденото Разрешение за строеж ще изтече през 2028 г. В една правова държава Законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти, т.е. очакваме и разчитаме, че институциите и гражданите ще се съобразят с решението на съда. Бихме искали да уверим всички наши настоящи и бъдещи клиенти, че „Артекс“ продължава изграждането на сграда Златен век! Независимо от понесените загуби, продължаваме да държим на качественото строителство и ще изпълним всички договорни задължения към клиентите си", посочват още от "Артекс".

Очаква се позиция и на Министерство на регионалното развитие и ДНСК.

От Инициативния комитет "Лозенец", който е срещу изграждането на небостъргача, заявиха, че ще продължат с протестите, предаде Нова телевизия.

"За съжаление знаехме, че заповедта, която се издава от ДНСК има своите пороци. Затова сигнализирахме веднага след нейното издаване. Това, което не очаквахме, е, че по време на самото дело от ДНСК се държаха неадекватно по защитата на собствената си заповед. Едно нещо е ясно и съдът казва, че поправка "Артекс" има. Без законовото изменение от 2017 г. е невъзможно да се тълкува разрешението за строеж. От друга страна е ясно, че ДНСК не са защитавали по никакъв начин тезата, че разрешението за строеж е изтекло", каза Войслав Тодоров от Инициативния комитет "Лозенец".

"Очакваме Столична община да излезе със становище относно това дело. Искаме да разберем и реакцията на г-н Борисов, който ни стисна ръката и каза, че поправка „Артекс” няма. Сега съдът съзнателно или не осребрява „Апартаментгейт”. Ние сме обнадеждени, че това е само на първа инстанция”, коментира пред Нова телевизия Никола Вапцаров от Инициативния комитет "Лозенец".

Решението на съда може да бъде атакувано от Върховния административен съд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ