София

Замърсяване над нормата на въздуха в София и днес, започват проверки

Замърсяване над нормата на въздуха в София и днес, започват проверки

Пет пъти над нормата е замърсяването на въздуха в София и днес, според данните на гражданските платформи за измерване на фини прахови частици.

Столицата ни днес е на 41-о място в световната класация по мръсен въздух. Концентрацията на PM2.5 е 4.7 пъти над нормите за качество, препоръчани от Световната здравна организация. Завишени нива на фини прахови частици във въздуха са отчетени и днес в столицата. Станцията в квартал „Хиподрума” показва средно замърсен въздух, в „Дружба”, „Павлово” и „Надежда” нивата са с индекс умерен. 

Вчера София беше на 27 място по замърсяване на въздуха. Прогнозата за сряда също е за превишени нива на фини прахови частици. От Столичния инспекторат започват извънредни проверки за източниците на замърсяване, въпреки, че според данните на Националната истема за мониторинг няма регистрирани превишения на вредни емисии за последното денонощие. 

На сайта на Столична община се появи и съобщение за допълнителни мерки, които ще бъдат предприети днес с цел ограничаване на замърсяването на въздуха. Повечето от тях са с препоръчителен характер. Ето какво гласят те:

Изберете градския транспорт днес

СО отправя призив към гражданите да ограничат използването на лични МПС. По възможност пътуванията да се извършват с обществен транспорт, споделени форми на пътуване, придвижване с велосипед или пеша (когато е приложимо).

Ограничете използването на камини днес

СО отправя призив за ограничаване използването на камини с открита горивна камера, в случай, че е втори топлоизточник (когато е приложимо)

Изберете екологично отопление днес

СО отправя призив към гражданите, използващи твърдо гориво за битово отопление, за преминаване, при възможност, към алтернативно отопление (когато е приложимо).

Извънредни проверки на източници на замърсяване

Столичен инспекторат предприема извънредни проверки за контрол на промишлени, транспортни и битови източници за замърсяване с фини прахови частици и при необходимост привлича за проверките представители и на други институции и ведомства.

Извънредни проверки на строителни обекти

Столичен инспекторат, съвместно с районните администрации и дирекция "Общински строителен контрол", предприемат проверки на строителните обекти, генериращи емисии.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ