30 български състезатели се включват в Световното по кану-каяк за юноши

30 български състезатели се включват в Световното по кану-каяк за юноши

30 български състезатели се включват в Световното по кану-каяк за юноши

Българският отбор по кану-каяк ще участва с 30 състезатели на предстоящото Световното първенство за юнуши, което ще се проведе в Пловдив. В надпреварата под български флаг ще се състезават 18 гребци до 23 години и 12 юноши и девойки.

Изпълнителният директор на Българската федерация по кану-каяк Евелина Петрова обяви, че организацията на състезанието върви по план и от Международната федерация по кану-каяк до момента нямат никакви забележки.

„Ще се постараем да бъдем перфектни домакини. До момента изпълняваме всички изисквания и освен че прогнозата е за лошо време през седмицата, всичко друго върви добре. Очакваме много силни резултати по време на състезанието, тъй като пловдивският канал е един от най-бързите в света“, каза Петрова и отново благодари на Министерството на младежта и спорта и Община Пловдив за съдействието при организацията на първенството.

Евелина Петрова добави, че тенденцията в Международната федерация по кану-каяк е оттук нататък първенства от най-висок ранг да се дават само на домакини, които разполагат с втори гребен канал. Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков потвърди, че това важи и за Международната федерация гребане, която вече отказа едно домакинство на Пловдив – Световното първенство за мъже и жени до 23 години и за мъже и жени в неолимпийските дисциплини през 2020 г. В момента се очаква решение на Върховния административен съд по делето, което екологични организации водят срещу построяването на втори гребен канал. Ако то бъде в полза на Община Пловдив, е възможно първата копка за построяването на втория канал да бъде направена по време на Световното първенство по гребане за мъже и жени през септември.

„Вече стана традиция Община Пловдив да организира състезания от най-висок ранг. Ние инвестирахме много в реновирането на канала и прилежащите площи и досега отзивите за нашите домакинства бяха отлични. Вярвам, че ще е така и сега. Естествено, всяка година има различни предизвикателства. През 2017 г. първенствата по кану-каяк и гребане бяха само през няколко дни, сега пък в близост до гребната се проведе фестивалът Hills of Rock. Докато едните разглобяват сцени, другите изграждат необходимите съоръжения по канала. Но, както винаги, организацията е на ниво“, каза Титюков.

Многократният медалист от световни и европейски първенства за юноши Ангел Кодинов ще участва на 1000 и 200 м едноместно кану.

„Очакванията ми са целият отбор да се представи добре. Поставил съм си цел, която ще преследвам, но ще обявя дали съм я постигнал след състезанието. В момента съм здрав след прекарания вирус и съм готов за състезание“, каза Кодинов и прие предизвикателството да запише предварително целта си и да разкрие тайната при реализирането й.

Организаторите обявиха, че заради провеждането на шампионата движението около гребната база ще бъде ограничено.

Поради очакваните лоши метеорологични условия откриването на Световното първенство е преместено в зала „Колодрума“. Събитието е в 18.30 часа утре (25 юли).

Над 1200 състезатели от 69 държави са подали заявки за участие на Световното първенство по кану-каяк за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години, което ще се проведе в Пловдив от 26 до 29 юли. България ще бъде представена от  21 лодки, които ще участват в 24 дисциплини.

Това е трето голямо първенство, което родната централа организира за последните 3 години. През 2016 г. гребният канал в Пловдив прие Европейския шампионат за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години, а през 2017 г. – континенталното първенство мъже и жени.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ