Пореден обрат: Австралия отлага депортирането на Джокович

Пореден обрат: Австралия отлага депортирането на Джокович

Пореден обрат: Австралия отлага депортирането на Джокович

Австралия ще отложи депортирането на световният номер едно в мъжкия тенис Новак Джокович, докато не приключи процедурата по подновеното обжалване в съда след повторното анулиране на неговата виза, предаде „Ал-Джазира“.

На извънредно съдебно заседание днес правителственият адвокат Стивън Лойд заяви пред съдия, че Австралия няма да задържи Джокович преди провеждането на интервю с имиграционните служби в събота сутринта и че той няма да бъде депортиран от страната преди разглеждането на неговото дело.

По-рано днес австралийското правителство анулира визата на сръбския тенисист за втори път с мотива, че Джокович, който не е ваксиниран срещу COVID-19, може да представлява здравен риск за общността. Решението предполага и задействане на процедура по депортиране.

Дотук се стигна, след като министърът на имиграцията на Австралия Алекс Хоук използва изпълнителните си правомощия за анулиране на визата не тенисиста, след като в понеделник той спечели съдебна битка срещу първото отменяне на неговата виза.

„Днес упражних правомощията си съгласно раздел 133С(3) от Закона за миграцията да анулирам визата, притежавана от г-н Новак Джокович… на основание, че това беше в обществен интерес“, коментира Хоук.

Правителството е „напълно ангажирано със защитата на границите на Австралия, особено във връзка с пандемията COVID-19“, каза още министърът.

Премиерът на Австралия Скот Морисън приветства предстоящата депортация на Джокович, като каза, че страната е постигнала едно от най-ниските нива на смъртност от COVID-19, както и едни от най-високите нива на ваксинация и икономически растеж благодарение на строгата си политика срещу вируса.

„Австралийците направиха много жертви по време на тази пандемия и с право очакват резултатът от тези жертви да бъде защитен“, каза Морисън в изявление. „Това прави министърът, като предприема това действие днес“, каза още той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ