Джокович: Ще жертвам трофеи, ако трябва да се ваксинирам

Джокович: Ще жертвам трофеи, ако трябва да се ваксинирам

Джокович: Ще жертвам трофеи, ако трябва да се ваксинирам

Новак Джокович предпочита да пропусне спечелването на някои бъдещи трофеи в тениса, вместо да бъде принуден да се ваксинира срещу коронавирус. Това стана ясно от негово интервю за „Би Би Си“.

По думите му хората не трябва да го свързват с антиваксърското движение. Попитан дали би пожертвал участието си в състезания като Уимбълдън и Откритото първенство на Франция поради позицията си относно ваксинацията, той потвърди, че би го направил. „Да, това е цената която съм готов да платя“, каза той.

Визата на 20-кратния носител на награди от Големия шлем бе отменена от правителството на Австралия миналия месец заради здравния му статус. Ноле е неваксиниран и бе депортиран от страната след дълги спорове.

Световният номер 1 при мъжете каза, че е получил медицинско изключение, за да влезе в Австралия, тъй като скоро се излекувал от коронавирус. Въпреки това имиграционният министър Алекс Хоук лично анулира визата на 34-годишния сърбин с мотива, че присъствието му може да предизвика „граждански вълнения“ и да насърчи настроеният срещу ваксините.

„Никога не съм бил против ваксинацията“, каза той и потвърди, че като дете е имал поставени ваксини, „но винаги съм подкрепят свободата да избираш какво поставяш в тялото си“.

Джокович се надява изискванията за имунизация за участие в определени турнири да се променят, като добави, че се надява да може да играе „още много години“. Освен това потвърди, че е готов да се откаже от шанса да стане статистически най-великия тенисист на всички времена. Рафаел Надал спечели 21 титли от Големия шлем след участието си на Australian Open – най-много от всеки един друг състезател.

Тенисистът не изключва да бъде ваксиниран в бъдеще. „Разбирам, че в световен мащаб всички се опитват да положат големи усилия в справянето с този вирус“, каза още той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ