Европейски съд обяви, че някои правила на ФИФА за трансфер на играчи нарушават основни права

Европейски съд обяви, че някои правила на ФИФА за трансфер на играчи нарушават основни права

Някои от правилата за трансфери на ръководния орган на световния футбол ФИФА противоречат на законите на Европейския съюз за свободното движение, заяви най-висшият съд на ЕС в решение по нашумяло дело, свързано с бившия играч на Франция Ласана Диара, предаде Ройтерс.

Присъдата нанася удар на ФИФА и означава, че базираният в Швейцария орган вероятно ще трябва да преработи правилата си за трансфер на играчи. „Някои правила на ФИФА относно международните трансфери на професионални футболисти противоречат на правото на ЕС“, заяви базираният в Люксембург Съд на Европейския съюз (СЕС). „Въпросните правила са такива, че възпрепятстват свободното движение на професионални футболисти, които желаят да развиват своята дейност, като отидат да работят в нов клуб.“

В Правилника на ФИФА за статута и трансфера на футболисти (ПСТФ) се казва, че футболист, който прекрати договора си преди изтичането на срока му „без основателна причина“, е длъжен да плати обезщетение на клуба, а когато футболистът се присъедини към нов клуб, те ще бъдат солидарно отговорни за изплащането на обезщетението.

Делото бе заведено пред Съда на ЕС, след като 39-годишният бивш френски футболист Ласана Диара оспори правилата, уреждащи договорните отношения между играчите и клубовете.
Сега белгийският съд, който се занимава с делото на Диара и е поискал насоки от СЕС, ще трябва да реши дали случаят отговаря на условията, посочени в решението.
Европейският съд допълни, че антитръстовите правила на ЕС са приложими и за спортния ръководен орган, което означава, че ФИФА може да ограничи свободната конкуренция със своите трансферни правила само ако може да докаже, че това е наложително и необходимо за защита на пазара, което според съда вероятно не е така.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ