Футболни шефове искат ЕС да се намеси заради безмилостния график на ФИФА за мачовете

Футболни шефове искат ЕС да се намеси  заради безмилостния график на ФИФА за мачовете

Разгневени футболни шефове искат от Европейската комисия (EК) да се намеси в плановете на ръководния орган на футбола ФИФА да промени графика на международните мачове. Световният съюз на футболистите ( FIFPRO Europe) и спортната асоциация European Leagues твърдят, че здравето на елитните играчи страда от безмилостния календар с мачове. Неотдавна Международната футболна федерация (ФИФА) реши да добави разширеното Световно клубно първенство, което трябва да започне през 2025 г., като нов турнир в международния график, съобщи Politico.

В жалбата им до антитръстовия орган на Европейската комисия се твърди, че ФИФА е нарушила правилата на ЕС за конкуренцията и е злоупотребила с господстващото си положение, като е направила такива промени, без да се консултира изцяло с националните лиги и представителите на играчите.

„В продължение на няколко години лигите и съюзите на играчите многократно призоваваха ФИФА да разработи ясен, прозрачен и справедлив процес по отношение на календара на международните мачове, но ФИФА постоянно отказваше“, заявиха групите във вторник в изявление.

ФИФА облагодетелства „собствените си търговски интереси“, като в същото време вреди на „икономическите интереси на националните лиги и на благосъстоянието на играчите“, заявиха те.

В отговор на обвиненията ФИФА заяви пред Politico: „Сегашният календар беше единодушно одобрен от Съвета на ФИФА, който се състои от представители на всички континенти, включително Европа, след всеобхватни и приобщаващи консултации, в които участваха ФИФПРО и органите на лигите.“

Жалбата е последната от редица футболни въпроси, които попаднаха в полезрението на ЕС, включително борбата за Европейската суперлига, битката за мегабаксове на агенти и скандала за потенциални субсидии от Персийския залив във футбола.

FIFPRO Europe и европейските лиги твърдят, че поради едностранните решения на FIFA международният календар вече е „пренаситен“, което представлява и „риск за здравето на играчите“.

ФИФА, в качеството си на световен ръководен орган на футбола, отговаря за организирането на календара на международните мачове, както и за вземането на решения кои играчи трябва да бъдат освободени, за да играят за националните отбори, и за санкционирането на клубове и играчи при неспазване на изискванията.

Следователно националните лиги и футболистите трябва да се адаптират към международния график, приет от ФИФА, като свият графика си, за да следват календара на мачовете, или да намалят броя на мачовете си.

В доклад за 2023 г., публикуван от FIFPRO, се констатира, че поради разширяването на календара работното натоварване и натискът върху играчите са се увеличили значително, което води до по-малко време за почивка и възстановяване и до недоспиване поради постоянните пътувания.

От своя страна ФИФА заяви: „[Нашият] календар е единственият инструмент, който гарантира, че международният футбол може да продължи да оцелява, да съществува съвместно и да просперира заедно с вътрешния и континенталния клубен футбол.“

„Някои лиги в Европа - самите организатори на състезания и регулаторни органи - действат с търговски интерес, лицемерно и без да се съобразяват с всички останали по света. Тези лиги очевидно предпочитат календар, изпълнен с приятелски мачове и летни турнета, често включващи продължителни пътувания по света“, добави ръководният футболен орган.

„Напротив, ФИФА трябва да защитава общите интереси на световния футбол, включително защитата на играчите, навсякъде и на всички нива на играта“, заяви ФИФА.

През май FIFPRO и Асоциацията на световните лиги изпратиха писмо до FIFA, в което заплашиха със съдебни действия, ако FIFA не премести Световната клубна купа, която ще се проведе между 32 отбора в САЩ през юни и юли 2025 г., и не спре турнира за Междуконтиненталната купа, преди да е постигнато пълно споразумение.

Досега ФИФА пренебрегваше призива им, заявявайки, че новото Световно клубно първенство е съобразено с правилата относно периодите за почивка на играчите. ФИФА многократно е отхвърляла твърденията, че ФИФПРО и Асоциацията на световните лиги не са били консултирани относно плановете за провеждане на състезанието.

Английските и френските съюзи на играчите - и двата члена на FIFPRO Europe - предприеха правни действия срещу FIFA пред Търговския съд в Брюксел през юни, като поискаха правни насоки от висшата съдебна инстанция на ЕС, припомня Politico.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ