Федерер слага край на славната си кариера след Laver Cup в Лондон

Федерер слага край на славната си кариера след Laver Cup в Лондон

Федерер слага край на славната си кариера след Laver Cup в Лондон

Роджър Федерер, считан от мнозина за най-великия тенисист в историята, ще се оттегли от спорта следващата седмица по време на турнира Laver Cup в Лондон, предаде Ройтерс.

41-годишният Федерер, който спечели 20 титли на сингъл от турнирите от Големия шлем промени напълно спорта със своята артистичност и грация, съобщи новината, от която феновете на тениса по света отдавна се страхуваха, в дълго изявление в четвъртък.

Контузия в коляното го извади от играта за продължителни време, като последният му мач бе на миналогодишния Уимбълдън. Въпреки това мнозина се надяваха, че той може да се върне за едно последно златно сбогуване.

„Както много от вас знаят, последните три години ме изправиха пред предизвикателства под формата на наранявания и операции“, каза Федерер в изявление, публикувано в социалните медии.

„Работих усилено, за да се върна в пълна състезателна форма. Но също така познавам капацитета и границите на тялото си и посланието му към мен напоследък е ясно. Аз съм на 41 години. Изиграх повече от 1500 мача за 24 години. Тенисът се отнесе към мен по-щедро, отколкото някога съм можел да мечтая, и сега трябва да осъзная кога е време да прекратя състезателната си кариера. Laver Cup следващата седмица в Лондон ще бъде последното ми участие в турнир на  ATP. Ще играя повече тенис в бъдеще, разбира се, но не на ниво Голям шлем или част от тура на AT“, добави той.

За много хора краят на тенис кариерата на Серина Уилямс след нейното отпадане от US Open по-рано този месец и изявлението на Федерер слагат началото на края на една златна ера в тениса.

Федерер, който доминираше в мъжкия тенис в продължение на няколко години, след като спечели първата си титла от Големия шлем на Уимбълдън през 2003 г. и който създаде вълнуващи съперничества с Рафа Надал и Новак Джокович, през последните години беше обезпокоен от контузии.

Той претърпя три операции на коляното през последните две години и последният му състезателен мач беше четвъртфинална загуба срещу поляка Хуберт Хуркач на Уимбълдън през 2021 г.

Федерер даде известна надежда на своите легиони от фенове, когато каза, че планира да се завърне в тура, след като се обедини с дългогодишния съперник и приятел Надал, за да играе на двойки на Laver Cup в Лондон следващата седмица. Той също така планираше да играе на швейцарския турнир на закрито у дома в Базел.

В крайна сметка обаче Федерер е решил да сложи официален край на кариерата си в Лондон.

„Иска ми се този ден никога да не беше идвал. Това е тъжен ден за мен лично и за спорта по света“, написа в Twitter Надал, който задмина рекорда на Федерер със спечелването на 22 титли от Големия шлем. „Беше удоволствие, но също така и чест и привилегия да споделя всички тези години с теб, преживявайки толкова много невероятни моменти на и извън корта. Ще имаме още много моменти, които да споделяме заедно в бъдеще, има още много неща за вършене. Ще се видим в Лондон“, добави испанецът.

Освен 20-те титли от турнирите от Големия шлем, в дългата си кариера Федерер има общо 103 титли, като се задържа на върха в световната ранглиста при мъжете за рекордните 237 поредни седмици от общо 310.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ