ФИФА избра Левандовски за най-добър играч на 2021 година

ФИФА избра Левандовски за най-добър играч на 2021 година

ФИФА избра Левандовски за най-добър играч на 2021 година

Полският футболист Роберт Левандовски стана най-добър играч на 2021 г. на специална церемония на ФИФА. С това нападателят доминира над Лионел Меси и Мохамед Салах, осигурявайки си титлата за втора поредна година, предаде ДПА.

Спортистът счупи и дългогодишния рекорд на Герд Мюлер за най-много голове в един сезон в Бундеслигата. В 40 мача той е отбелязал 48 гола за „Байерн Мюнхен“ през сезон 2020-21, с 8 повече от постижението не Мюлер.

„Много ви благодаря, това е голяма чест“, каза Левандовски, когато получи трофея. На церемонията Томас Тухел беше отличен като най-добър треньор след триумфа си с „Челси“ в Шампионската лига.

„Изумен съм, всъщност се чувствам малко неудобно. Наслаждавам се на пътуването и се наслаждавам на клуба“, заяви Тухел.

При жените Алексия Путеяс от „Барселона“ взе наградата за най-добър играч. С нея като капитан тимът спечели Шампионската лига за жени, испанската лига и Купата на кралицата. Ема Хейс от „Челси“ грабна приза за най-добър треньор.

За най-добри вратар и вратарка бяха избрани съответно Едоард Менди от „Челси“ и Кристиан Ендлер, която през юни напусна „Пари Сен Жермен“.

Националният отбор на Дания, медиците и треньорският щаб получиха наградата „Феърплей“ за реакцията им, когато Кристиан Ериксен припадна по време на мача срещу Финландия от Евро 2020. На терен тогава имаше и българин – Валентин Великов, който бе един от двамата медицински служители на УЕФА на стадион „Паркен“ заедно с Йенс Клайнфелд.

Заради пандемията церемонията се проведе частично онлайн, като на място в Цюрих имаше малцина гости и представители на ФИФА, включително президента Джани Инфантино.

По-рано през годината, макар че не успя да вземе „Златната топка“ от Лео Меси, Левандовски стана и нападател на годината на „Франс Футбол“, нов приз, въведен през 2021-ва.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ