Хакери: WADA е разрешавала допинг на американски спортисти

Хакери: WADA е разрешавала допинг на американски спортисти

Световната антидопингова агенция WADA системно е разрешавала на американски топ спортисти да приемат забранени вещества. Поредният допингов скандал се разразява след хакерска атака на групата Fancy Bear, която е разбила базата данни ADAMS на WADA и публикува техни документи.

"След подробно изследване на хакнатите данни открихме, че дузини американски спортисти са дали положителни проби. Олимпийски медалисти от Рио редовно са използвали силни препарати с удостоверение за одобрена терапевтична употреба. С други думи, те просто са имали лиценз за допинг. Това е друго доказателство, че WADA и Медицинската и Научната комисии на МОК са корумпирани и измамни", се казва в съобщението на Fancy Bear.

Според хакнатите документи на доскорошната №1 в женския тенис Серена Уилямс през 2010, 2014 и 2015 г. било разрешено да използва забранените вещества оксикодон, хидроморфон, преднизон, преднизолон и метилпреднизолон. Нейната по-голяма сестра  Винъс пък е имала разрешение от 2010 до 2013 да приема преднизон, преднизолон, триамцинолон и формотерол. Диагнозите, заради които на двете Уилямс им е било необходимо да вземат забранените препарата, не са обявени.

Американската гимнастичка Симон Байлс през 2016 г. е дала положителен допингтест за психостимуланта метилфенидат, но не е била дисквалифицирана. Било й е разрешено да използва амфетамин и декстроамфетамин през 2012, 2013 и 2014 г. На олимпиадата в Рио тя спечели четири златни медала.

Масивът документи разкрива и, че баскетболистката Елън деле Донне през август също е дала положителен тест  за амфетамин. На нея пък през 2014-а е било разрешено да използва хидрокортизон и отново амфетамин.

Международната федерация по тенис ITF потвърди, че е информирана от WADA за разбиването на антидопинговата база данни ADAMS.

МОК също потвърди за хакерски пробив в системата за сигурност на WADA, но се въздържат от всякакъв кометар на изтеклите документи.

WADA обвини Русия за кибератаката, като заяви, че има данни, че хакерската група Fancy Bear, известна и като Tsar Team, е базирана там.

„WADA много съжалява за случилото се и е разтревожена от заплахата, която може да представлява публикуването на поверителна информация за спортисти, получена по незаконен начин. WADA осъжда продължаващите кибератаки, които се опитват да разрушат WADA и глобалната система за борба с допинга“, написа на сайта на организацията генералният й секретар Оливър Нигли.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Експерт от Харвард за мита, който пречи на хората да бъдат щастливи
Депутати почти стигнаха до бой заради спор за предложен за орден министър на Тодор Живков 
Пеевски отново настоя за избори и нападна президента с нови обвинения за зависимости
Вечерята с омари за крал Чарлз III е струвала на Франция 450 000 евро
"Мозъкът" зад атентатите от 11 септември се споразумя за наказание с властите на САЩ
319 мъдри и забавни афоризми
Николай Андреев: С нарастването на нуждата от мобилни данни ние удвояваме скоростите за максимално добро потребителско изживяване
Страните, които дават най-големи парични награди за медал от Олимпийските игри