И Великобритания няма да изпраща делегация на Олимпиадата в Пекин

И Великобритания няма да изпраща делегация на Олимпиадата в Пекин

И Великобритания няма да изпраща делегация на Олимпиадата в Пекин

Великобритания се присъединява към дипломатическия бойкот на Олимпийските игри в Пекин, които стартират само след около два месеца. Страната, също както САЩ, Канада и Австралия, няма да изпрати официална делегация в китайската столица за зимното издание на спортния форум.

Притиснат от двама депутати в парламента, Джонсън обяви решението на страната. „На практика ще има дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин, не се очаква да присъстват министри и официални лица“, каза той, цитиран от „Ройтерс“.

От Китай упрекнаха Великобритания и казаха, че премиерът се опитва да очерни Игрите. „Зимните олимпийски игри в Пекин са събиране на олимпийски спортисти и любители на зимните спортове по целия свят, а не инструмент за политическа манипулация за която и да е страната“, посочиха от посолството на азиатската държава в Лондон.

В понеделник Щатите първи обявиха, че няма да изпратят официални представители на състезанието. За причина посочиха нарушаването на човешките права в Китай. Решението няма да ограничи присъствието на американски спортисти в Игрите.

Канадският премиер Джъстин Трюдо също обяви, че няма да има делегация заради проблемите с правата на човека. От посолството на Китай в Канада отвърнаха в писмено изявление, че Канада и „шепа западни държави“ се ангажират с политически маневри и опитват да попречат на гладкото протичане на форума в Пекин. „Нескопосаното им представяне едва ли може да намери каквато и да било подкрепа и е обречено на провал“, казаха от посолството. Те обвиниха Трюдо във фалшиви твърдения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ