Чуждестранните медии за избора на Радев за президент

Чуждестранните медии за избора на Радев за президент

Чуждестранните медии за избора на Радев за президент

Международни медии от Европа, Русия и САЩ отразяват избирането на генерал Румен Радев за президент на България на вчерашния балотаж.

Приятелски настроен към Русия новак в политиката спечели вчерашните президентски избори с голяма преднина, подтиквайки десноцентристкия премиер Бойко Борисов да обещае, че ще подаде оставка, съобщи американската агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

53-годишният Радев влезе в българската политика на гребена на вълна от недоволство от резултатите на десноцентристите в борбата с корупцията, разочарование от Европейския съюз и притеснения сред избирателите, че България се отчуждава от все по-агресивната Русия, посочва агенцията. България трябва да бъде прагматична в балансирането на задълженията си в ЕС и НАТО и същевременно с това да търси начини да се възползва от връзките си с Москва, продължава тя. 

Вестник "Ню Йорк таймс" обръща внимание на изборите в България, наред с тези в Молдова. "Двата вота дадоха още доказателства, че национализмът е във възход в много части от планетата и доставиха още един взрив от добри новини за президента Владимир В. Путин от Русия, който целеше да отслаби връзките между нациите в Европейския съюз и да ерозира международните санкции върху Москва. Г-н Путин също приветства топло изборите на Доналд Тръмп в Съединените щати", пише изданието

Приятелски настроен към Русия генерал спечели президентските избори в България, пише германският вестник "Цайт". Изданието посочва, че сега в България е надвиснала заплаха от правителствена криза.

Списание "Шпигел" отбелязва, че още по време на предизборната надпревара "опозиционно настроеният социалист" Радев е обявил, че ще има промяна. Той е за по-тесни връзки на България с Москва и за отмяна на европейските санкции против Русия.

Вестник "Зюддойче Цайтунг" отбелязва, че Радев е за отмяна на санкциите, но че от друга страна той е обещал да спазва всички задължения на България към НАТО и ЕС. Изданието прави връзка с изборите в Молдова, където също се е очертала "ясна победа на проруския кандидат Игор Додон".

"Франкфуртер алгемайне цайтунг", както и "Велт" припомнят, че с новия си президент Радев страната ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 януари 2018 г.

Въпреки че няма опит в политиката, 53-годишният Радев победи вчера с лекота, пише френското списание "Поан", цитирано от БТА. До това лято бъдещият президент Радев бе още генерал Радев, командир на военновъздушните сили, почти неизвестен на широката публика. Той влезе в политиката на тези избори, на които социалистите създадоха инициативен комитет, за да издигнат кандидатурата му, представяйки я за независима. Висок, невъзмутим и с пооредяла коса, Радев поднесе изненада, побеждавайки опонентката си Цецка Цачева още на първи тур, след като убеди българите, че ще отстоява "активна", а не "послушна" позиция на страната в ЕС и НАТО, пише "Поан"..

Подкрепящи Путин партии се очаква да спечелят изборите в България и Молдова, посочи британският вестник "Индипендънт". 

"Путин забива ноктите си още повече в ЕС, след като подкрепен от Кремъл генерал победи българския министър-председател в изненадващ лавинообразен президентски вот и го принуди да подаде оставка", отразява британският табоид "Дейли Мейл". 

Опозиционният кандидат Румен Радев е спечелил на президентските избори в България, предадоха ТАСС и други руски медии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ