Манчестър Сити: Анализът на търговските приходи във Висшата лига е несправедлив

Манчестър Сити:  Анализът на търговските приходи във Висшата лига е несправедлив

Манчестър Сити твърди, че Висшата лига се е отнесла към клуба несправедливо при оценката на търговските приходи, разчитайки на анализа на компания за данни, която работи и за техните съперници. Британският в. The Guardian съобщи че проверката на лигата на справедливата пазарна стойност на сделките на Сити е била предприета от Nielsen Sports, глобална фирма за оценка на данни и медии, която има договори с няколко клуба от най-високите класации.

Смята се, че Сити е повдигнал въпроса за използването на Nielsen от Висшата лига в съдебната им битка за транзакции с асоциирани страни (APT), при които клубове сключват сделки за спонсорство или приходи с бизнеси, свързани с техните собственици, което беше чуто в частни разговори миналия месец. Решение по знаковото дело се очаква скоро, но не е ясно кога ще стане публично достояние.

Клубът и Висшата лига също се готвят да се сблъскат в съдебно изслушване, определящо епохата през ноември, като победителите в шест от последните седем титли в лигата са обвинени в 115 нарушения на правилата за финансов феърплей. И двете страни отказаха коментар по двата случая, когато се свързаха с тях. Сити отрече да е извършил нарушение.

Висшата лига назначи Nielsen, за да помогне в полицията на правилата на APT, когато разпоредбите бяха въведени през 2021 г. в ход, одобрен от клубовете. Разбираемо е, че екипът на Nielsen, който работи за лигата по правилата на APT, е изолиран от останалата част от бизнеса си, операция с осем офиса по целия свят, посочва Guardian.

Сити заведе изключително важно съдебно оспорване срещу въвеждането и прилагането на правилата на APT от Висшата лига, което доведе до 11-дневно арбитражно изслушване. Клубът гласува против APTs, когато бяха представени за първи път преди три и отново, когато правилата бяха затегнати през февруари тази година.

От Сити твърдят, че разпоредбите, предназначени да гарантират, че спонсорството, получено от компании, свързани със собствениците на клубове, са на справедлива пазарна стойност, са незаконни, защото противоречат на закона за конкуренцията. Ако успее, клубът ще поиска финансови щети от Висшата лига за предполагаеми загуби от спонсорски сделки, блокирани след анализ от Nielsen.

Сити също така твърди, че правилата на APT на Висшата лига са много по-рестриктивни от тези на УЕФА и искат те да бъдат облекчени. Безпрецедентният правен иск предизвика гражданска война във висшия дивизион, като Нюкасъл, Челси и Астън Вила симпатизираха на Сити, но Арсенал, Тотнъм и Ливърпул категорично се противопоставиха на иска им.

Правни документи от Сити твърдят, че правилата са предназначени да „дискриминират собствениците от Персийския залив“. Това смело твърдение се основава на факта, че APTs са въведени като отговор на подкрепеното от Саудитска Арабия поглъщане на Нюкасъл през 2021 г.

Сити отчете рекордни приходи от Висшата лига от £712,8 милиона миналия ноември на фона на спечелването на требъл, увеличение от почти £100 милиона спрямо предходните 12 месеца, а търговските им приходи доведоха до повдигане на вежди в други клубове предвид размера на тяхната глобална фенбаза в сравнение с тази на Манчестър Юнайтед и Ливърпул. Три от най-големите спонсори на Сити имат тесни връзки със своите собственици от Абу Даби, включително спонсорите на фланелките и стадиона Etihad Airways, Etisalat и Experience Abu Dhabi.

Новият правен иск от Сити беше подаден през февруари, като Висшата лига информира своите клубове за въпроса през март. В друг елемент, който е част от правното предизвикателство, Сити прави експлозивно твърдение относно добре установените правила за гласуване във Висшата лига. Изискването 14 от 20 клуба да гласуват в полза на всяко предложение, за да бъде прието, отдавна е приветствано като една от силните страни на състезанието, но в правните си документи Сити твърди, че системата запазва „тиранията на мнозинството“.
Манчестър Сити, Висшата лига и Нилсен отказаха коментар.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 6 октомври. Имен ден празнуват Тома, Томислав и Томислава
“Дарвин? Какъв Дарвин?”: 5 правила, които ще ви помогнат да се развивате по-бързо от другите 
Шефът на "Фолксваген": На китайските производители на автомобили трябва да се позволи да избегнат митата, като инвестират в ЕС
S&P Global Ratings повиши кредитния рейтинг на Сърбия от "BB+" на "BBB-"
5 техники за израстване на екипния дух
"Живей добре като харчиш по-малко": новата стратегия на китайците за евтини алтернативи
Български учени създадоха прототип на човешка кожа за проучвания в областта на медицината и фармацията
Първият нов подход за лечение на шизофрения от десетилетия насам получи одобрение от FDA