МОК одобри кандидатурата на Френските Алпи за домакин на Зимните олимпийски игри през 2030 г.

МОК одобри кандидатурата на Френските Алпи за домакин на Зимните олимпийски игри през 2030 г.

Членовете на Международния олимпийски комитет (МОК) одобриха кандидатурата на Френските Алпи за домакинство на Зимните олимпийски игри през 2030 г. , съобщи Aсошиейтед прес.

"За" избора на Френските Алпи гласуваха 84 души, "против" - четирима, а  седем членове на МОК се въздържаха.

Изборът на място за провеждане на Олимпийските игри през 2030 г. не е финализиран, необходимо е да бъдат изпълнени определени условия и да бъде одобрен от следващия министър-председател на Франция.

Френският президент Еманюел Макрон помогна за представянето на кандидатурата пред членовете на МОК и даде уверения, че националното правителство, което ще бъде сформирано след летните игри през 2024 г. в Париж, ще гарантира всички организационни гаранции, които все още трябва да бъдат подписани.

„Бихме искали да ви благодарим за доверието и увереността“, каза Макрон в кратката си реч при приемането. „Ние ще бъдем там и ще спазваме ангажиментите си.“

Националните правителства в страните домакини на Олимпийските игри трябва официално да гарантират финансовите обещания и обещанията за сигурност, които са от съществено значение за организирането и провеждането на игрите.

МОК определи краен срок до 1 октомври, в който следващият френски министър-председател трябва да подпише документ, гарантиращ ключови обещания за проекта до 2030 г. Националното събрание, избрано този месец, трябва да ратифицира този документ до 1 март, заяви президентът на МОК Томас Бах.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ