С парад по вода и суша откриват тази вечер Олимпиадата в Париж

С парад по вода и суша откриват тази вечер Олимпиадата в Париж

Летните олимпийски игри стартират официално тази вечер в сърцето на Париж, като за първи път церемония по откриването се провежда извън стадион. 

Парадът, чието начало ще бъде дадено в 19:30 ч. местно време (1730 GMT) на моста Аустерлиц, ще включва шествие от баржи и кораби по река Сена, което ще преведе близо 7000 спортисти покрай най-известните забележителности на Париж, в това число музея Лувър и моста Pont des Arts, катедралата Нотр Дам, и ще завърши шесткилометровия си маршрут на Трокадеро, точно до Айфеловата кула, където са останалите елементи от протокола и финалното шоу, включително запалване на олимпийския котел. 

Бившият генерален секретар на ООН Бан Ки Мун (вляво) и генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус (вдясно) държат олимпийски факли като част от щафетата на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. в Сен Дени на 26 юли, 2024 г. в Париж, Франция. /Снимка: Getty Images

Феновете с билети ще имат достъп до специално изградени трибуни от двете страни на река Сена, а финалът на церемонията ще бъде излъчван в целия град на 80 огромни екрана. Очаква се повече от 300 000 зрители да гледат парада от бреговете на река Сена. 

„Всичко е готово“, каза френският президент Еманюел Макрон във видео, което публикува на социалната мрежа X (бившата Twitter). „Дори (олимпийските) кръгове са там“, каза той, гледайки към Айфеловата кула. „Насладете се на игрите!“ 

Очаква се около 120 държавни и правителствени ръководители, както и други официални лица да присъстват на церемонията по откриването, включително германския канцлер Олаф Шолц и първата дама на САЩ Джил Байдън. Според вестник "Паризиен" украинският президент Володимир Зеленски няма да бъде в Париж.  Там са обаче българският президент Румен Радев и съпругата му Десислава Радева.

Ема Терхо, председател на комисията на спортистите на МОК, Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет (МОК), легенди на МОК и членове на Международния олимпийски комитет позират по време на щафетата с факла преди Летните олимпийски игри в Париж 2024 г. на 26 юли 2024 г. в Париж, Франция. /Снимка: Getty Images 

„Ще се възползваме от всички исторически паметници около Сена и няма да има нито един речен бряг или мост, които да не бъдат изпълнени с музика, танци или представления“, обясни хореографът на церемонията Мод Льо Пладек, цитиран от Ройтерс. 

Според вестник "Паризиен" 400 танцьори и 3000 артисти ще участват в спектакъла по цялото трасе, вероятно и на мостовете над Сена. Организаторите искат да представят френското културно наследство в 12 различни сцени. Очаква се да се включат състезатели по скейтборд и БМХ, пише ДПА. 

Лейди Гага и Селин Дион се очаква да участват в церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж тази вечер, предаде Пи Ей мидия/ДПА. Според съобщенията те ще изпълнят версия на големия хит La Vie en Rose на Едит Пиаф като част от бляскавия завършек на церемонията по откриване. 

Подробностите по церемонията обаче се пазят в тайна, включително за някои от участващите артисти, които ще носят факлата и ще запалят олимпийския котел, за да отбележат началото на Игрите. Артистичният екип каза, че са репетирали насаме, за да запазят всичко в тайна. 

Засега най-голямата неизвестна за церемонията на открито е времето. Прогнозира се да бъде облачно, докато организаторите се надяваха да има "златен час" на залеза, осветяващ сградите по средата на церемонията. 

Снимка: Getty Images

Церемонията по откриването ще бъде защитена от 45 000 полицаи, 10 000 войници, 2000 частни агенти по сигурността, снайперисти по покривите и дронове. Въздушното пространство на Париж ще бъде затворено. Самолети за радарно наблюдение и дронове Reaper ще наблюдават чувствителни обекти отгоре, а изтребителите Mirage 2000 ще бъдат в готовност, за да прихващат самолети, които се отклоняват в ограничено въздушно пространство, предава Ройтерс

Високата степен на сигурност предизвика недоволство сред парижани, след като полицията наложи зона за сигурност по протежение на реката преди церемонията по откриването, издигайки метални бариери, за да огради кварталите и изисква разрешение - пропуски с QR кодове - за влизане. Кафенетата по бреговете на Сена, които обикновено кипят от активност през лятото, останаха много тихи поради ограниченията, допълва Ройтерс. 

Снимка: Getty Images

Повече от 10 500 спортисти ще се състезават на Олимпиадата, 100 години от последното организиране на Игрите в Париж. Първото състезание от Олимпиадата започна в сряда, а първият от 329-те златни медала ще бъде даден в събота. Церемонията по закриването ще се състои на 11 август. 

Преди 100 години церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж е организирана на Олимпийския стадион в Коломб. Тогава в състезанията участват 3089 спортисти, от които само 135 са жени. На церемонията високопоставени лица произнасят речи, а във въздуха са пуснати пощенски гълъби, припомня ДПА. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Калин Стоянов: Има загинал след взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин
Пеевски изпрати на МВР, Прокуратурата и ДАНС записите с реплики "кеш в торби" и "президентът с кеша"
Упоритост и постоянство
Ричард Брансън за двете най-важни думи, които всички успешни лидери казват
81,45 долара за барел петрол на ОПЕК
На днешната дата 26 юли. Имен ден празнуват Параскева, Парашкева
И собствениците на горящите складове не знаят колко хора е имало в тях
КС отмени повечето промени в основния закон в глава „Съдебна власт“ и остави орязването на Радев