Париж обещава "Най-зелените Олимпийски игри"

Париж обещава Най-зелените Олимпийски игри

Организационният комитет на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. обеща да ги превърне в най-екологичните в историята, с наполовина по-малък въглероден отпечатък от този на Лондон 2012 и Рио 2016.

В Лондон 2012 г. въглеродният отпечатък се оценява на 3,3 млн. тона, а в Рио 2016 г. - на 3,6 млн. тона. Игрите през 2024 г. ще се проведат в същия град, в който световните лидери се срещнаха през 2015 г., за да подпишат редица ангажименти за предотвратяване на повишаването на глобалните температури с повече от 1,5 °C.

От маси, направени от рециклирани спортни материали, до менюта на растителна основа - Париж 2024 обяви редица инициативи, които трябва да помогнат да постигне целите си.

В ексклузивно интервю Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет (МОК), заяви пред BBC Sport, че устойчивостта е въпрос, който е „много близък“ до сърцето му.

Той сподели, че изменението на климата представлява „изключително сериозна заплаха не само за спорта, но и за целия ни живот“, като добави: „Ето защо с реформите в олимпийската ни програма поехме ангажимент да се справим с тези проблеми, като се съсредоточим върху намаляването на нашия отпечатък.“

Икономии от съоръжения

Преди Лондон 2012 бяха построени шест нови стадиона. В Рио бяха построени 10 постоянни нови обекта и седем временни.

Снимка: Getty Images

От 35-те стадиона, на които ще се провеждат събитията в Париж през 2014 г., само два ще бъдат нови и специално построени за Игрите - център за водни спортове и зала за бадминтон и художествена гимнастика.

Организаторите казват, че те ще бъдат изградени с помощта на „нисковъглеродни строителни методи“. Центърът за водни спортове ще включва седалки, изработени от „рециклирани местни пластмасови отпадъци“, а при строителството ще се използва дърво.

Картонени легла и маси от рециклирани перца за бадминтон

Леглата в селото на спортистите в Токио 2020 бяха направени от рециклиран картон и станаха популярни, след като американският бегач Пол Челимо заяви в социалните медии, че те са „предназначени за избягване на интимността между спортистите“, тъй като биха се срутили под тежестта на повече от един човек.

Това твърдение, обаче, беше опровергано и сега същият производител осигурява леглата и за Париж 2024.

Също така в зоната на спортистите ще има „масички за кафе, изработени от рециклирани перца за бадминтон, пуфове от парашутно платно и столове от рециклирани капачки от бутилки“, обясняват организаторите.

Производителят на леглата в Токио оборудва и стаите на атлетите за Париж'2024. Снимка: Getty images

Двойно повече растителна храна

Освен че обещава да удвои дела на растителните съставки, които са на разположение на зрителите и персонала, в сравнение с Лондон 2012 и Рио 2016, организационният комитет на игрите обещава също така да осигури 80% от съставките от „местно земеделско производство“, за да ограничи емисиите от транспорт.

На площад „Конкорд“, където ще се провеждат градските спортове, ще се сервира изключително вегетарианска храна.

В културата на хранене, която е синоним на телешко по бургундски и тартар, преходът към растителна храна е значителен.

Електрически срещу дизелов двигател

По време на предишните игри някои стадиони трябваше да разчитат на дизелови генератори за захранване. Вместо това организаторите от Париж обещаха да се съсредоточат върху свързването на стадионите с обществената електрическа мрежа.

Комисията за устойчив Лондон 2012 г. установи в доклад след провеждането на игрите там, че Службата за олимпийско излъчване (СИО) е използвала ненужно допълнителни външни генератори поради „силно надценени стойности на потреблението на енергия“.

Джорджина Гренон, директор „Екологични постижения“ за Париж 2024, заяви наскоро, че на Лондон 2012 са били изгорени четири милиона литра дизелово гориво само за целите на електричеството.

Трансформация в град за колоездене

Помислено е за транспорта между стадионите, като 60-километрова велосипедна мрежа свързва всички олимпийски обекти - 30 км от нея са изградени в периода на подготовката за игрите.

Предизвикателствата - жега, международен трафик и замърсяване на водата

Доклад на учените от университета в Портсмут „Огнени пръстени“ предупреди за последиците от екстремните горещини върху спортистите. Той установи, че средните температури през юли и август са се увеличили съответно с 2,4°C и 2,7°C за 100 години от последното провеждане на Олимпийските игри във Франция през 1924 г.

Първоначално олимпийското село е било проектирано да няма климатизация, но с оглед на опасенията за горещините сега ще бъдат монтирани 2500 временни охладителни устройства.

Имаше съмнения дали състезанията по триатлон и плуване в открити води могат да се провеждат в река Сена, след като миналия месец стана ясно, че тя не е издържала тестовете за качество на водата.

Миналата седмица обаче кметът на Париж Ан Идалго и други членове на Олимпийския комитет в Париж плуваха в реката, за да докажат, че тя е безопасна.

Най-голямото предизвикателство пред Париж за постигане на целите вероятно ще дойде от пътуванията на зрителите, което може да представляват около 80 % от емисиите на спортното събитие.

В Лондон през 2012 г. организаторите си поставиха за цел да продадат 75% от билетите на фенове от Обединеното кралство.

За разлика от това, тазгодишните Олимпийски игри ще бъдат първите, за които билетите ще се продават централизирано на всички фенове по света по едно и също време, което може да доведе до по-висок дял на международните фенове, които ще летят за игрите. За отбелязване е, че през 2023 г. Франция забрани полетите на къси разстояния, при наличие на алтернативи с влак.

Бах заяви пред BBC Sport, че Игрите трябва да балансират между съображенията за намаляване на въглеродните емисии и „огромното въздействие, което те имат по отношение на мира, здравето, обединяването на целия свят“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ