Грешки на пилота причинили катастрофата с Коби Брайънт

Грешки на пилота причинили катастрофата с Коби Брайънт

Грешки на пилота причинили катастрофата с Коби Брайънт

Пилотът на хеликоптера, който катастрофира с баскетболната звезда Коби Брайънт, дъщеря му и още седем души, вероятно се е дезориентирал от мъгла, съпътствала фаталния полет. Това съобщиха разследващи безопасността на полета.

Ара Зобаян е летял по правилата за визуални полети и би трябвало да е виждал накъде отива, смята Робърт Съмуолт, директор на Националния съвет за безопасност на транспорта (NTSB), цитиран от „Гардиън“.

Пилотът насочил летателния апарат към рязко изкачване нагоре, но преди да пробие облаците, хеликоптерът Sikorsky S-76 рязко се наклонил, предизвиквайки катастрофа, в резултат на която всички на борда загинаха. Липсва и поставена черна кутия, която не е била задължителна.

В официалната си констатация от NTSB посочват, че основната причина за катастрофата най-вероятно е решението на Зобаян да лети в лоши условия, „което е довело до пространствена дезориентация на пилота и загуба на контрол“. В такава ситуация човек губи представа за посоките, пише „Би Би Си“.

Разследващите не са открили механични проблеми по хеликоптера. Съпругата на Коби, Ванеса, също смята, че вината е на пилота. До момента тя е завела дела срещу близки на Зобаян, който също загина в катастрофата, както и срещу компаниите, които са притежавали и оперирали летателното средство. Жалба е подадена и срещу управлението на шерифа на Лос Анджелис.

41-годишният Брайънт, дъщеря му Джиана, както и 7 техни приятели загинаха на път към младежки турнир по баскетбол на 26 януари 2020 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ