Почина легендата във футбола Франц Бекенбауер

Почина легендата във футбола Франц Бекенбауер

Почина легендата във футбола Франц Бекенбауер

Легендарният германски футболист и треньор Франц Бекенбауер почина на 78-годишна възраст, съобщи Sky. В последните години той имаше влошено здраве. В последната си публична изява сподели, че че почти не вижда с едното око, а също така трябва да полага специални грижи за сърцето си.

Бекенбауер играе от 1964 до 1977 г. за Байерн Мюнхен. Като част от отбора той става шест пъти шампион на страната, четири пъти печели Купата на Германия, три пъти печели Купата на европейските шампиони (сега Шампионска лига).

След това в продължение на три години защитникът играе в Съединените щати за Ню Йорк Космос. Там той печели три пъти шампионската титла.

През 1980 г. Бекенбауер се завърна в Германия, където играеше за "Хамбургер". През сезон 1981/82 г. отборът печели националния шампионат. Завършва кариерата си в Ню Йорк Космос през 1983 г.

Бекенбауер се отчита с повече от 100 мача в националния отбор на Германия. Като част от него той печели бронз, сребро и злато на световни първенства. През 1972 г. защитникът става европейски шампион.

Бекенбауер е смятан за един от най-добрите защитници на XX век. По време на кариерата си той два пъти е избиран за футболист на годината в Европа.

Като треньор водеше Бундестима, Байерн и Олимпик Марсилия. Става Световен шампион и като наставник през 1990.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ