Обединен протест на футболни фенове срещу БФС блокира центъра на София днес

Обединен протест на футболни фенове срещу БФС блокира центъра на София днес

Обединен протест на футболни фенове срещу БФС блокира центъра на София днес

Центърът на София днес ще бъде частично блокиран, заради масов протест срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС). За първи път фенове на различни футболни отбори от цялата страна излизат на обединен протест, а организацията му тече от няколко дни, включително с призиви в социалните мрежи.

Началният час на протеста е обявен за 17.00 ч, два часа преди началото на срещата България - Унгария. По информация на СДВР обособената зона за протеста ще включва улица "Гурко", в частта ѝ между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Васил Левски". На практика, Националният стадион ще е в нещо като обсада от няколко страни. Според разпределението, което тече от няколко часа в социалните мрежи "вевскарите се събират откъм Б, цесекарите откъм Г, останалите отбори - фронтално на А откъм Гурко". В най-активната фейсбук група "Оставка на БФС начело с Боби Михайлов" участие в протеста вече са заявили и агитките на Ботев Пловдив, Локомотив Пловдив, Берое, Черно море, Славия и Спартак Варна. Част от тях смятат да се позиционират в района на езерото "Ариана". А организаторите на протеста призовават и унгарските фенове да се присъединят към тях. Въпреки, че мачът последно ще се играе при празни трибуни, в София вече са пристигнали над 300 унгарски запалянковци.

Недоволството се надигна след като мястото на провеждането на мача на два пъти беше промененено от БФС. Първоначално се предвиждаше той да се играе в София, след това обаче  бе направен опит той да се проведе на стадион "Христо Ботев" в Пловдиив. След отказа на кмета на града, БФС реши срещата все пак да се играе в София, но при празни трибуни на националния стадион. 

Исканията са за незабавна оставка на Борислав Михайлов и ръководството на БФС и свикване на извънреден конгрес за избор на ново ръководство на футболния съйз.

1600 полицейски служители ще охраняват района около националния стадион "Васил Левски" преди, по време и след мача.

От СДВР нямат яснота колко ще са феновете, които ще излязат на протест тази вечер.

"Във връзка с футболната среща на стадион "Васил Левски" днес ще предприемем необходимите мерки за опазване на реда в град София. Най-вероятно поетапно ще бъде спирано и възстановявано пътното движение. Около самото спортно съоръжение, с цел нормалното протичане на футболната среща, ще бъде бъде обособена зона с полицейски ленти и автомобили, ще бъдат разположени и полицейски служители", заяви началник сектор "Масови мероприятия" към СДВР главен инспектор Иван Георгиев.

Той обясни, че се очакват футболни фенове от различни клубове, които имат историческа вражда.

"Все пак те се обединяват около едно искане и цели, би следвало да загърбят своите различия и да няма конфликт по време на самото събитие", каза инспекторът от СДВР. По думите му нямат информация от социалните мрежи и срещата, която са провели вчера, за готвени провокации.

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев коментира предстоящия протест.

„Най-нормалното нещо е, когато народът не те иска е да си тръгнеш, защото те са там заради хората. Това е, което искат хората“, заяви Илиев в ефира на bTV по повод управлението на БФС.

„Ще гледам мача, но няма да съм на стадиона. От морална гледна точка не е Ок, аз да се изтипосам вътре, а феновете да не са. Хората трябваше да гледат мача от вътре. Ако някой протестира срещу нещо, най-вероятно има право да протестира. Това, което разбирам от изявленията на БФС е това, че те се крият зад УЕФА и СДВР. Вчера стана ясно, че от СДВР никога не са казвали, че мачът не може да се проведе с публика и никога не са отказали да охраняват мача. Трябва да видим и другата страна. Това криене зад решението на УЕФА дали е провокирано от БФС с предварителна кореспонденция с тях,“ каза още министърът на младежта и спорта.

„БФС организира и администрира футбола в България. Най-голяма е моралната щета върху хората. Трибуните са строени, за да бъдат пълни, а не да ги държим празни, добави той. 

Димитър Илиев обясни още, че има много ясни правила, при които Министерството на младежта и спорта може да отнеме лиценза на една федерация. В историята има такива намеси на други министри в други спортове.

"Всеки опит на държавата да се меси в спортна федерация не е завършвал добре. Ако ние вземем лиценза на БФС, до какво би довело това? Аз нямам право да искам оставката, на който и да е президент на федерация,“ добави министърът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ