Сеп Блатер определи като „грешка“ решението Катар да бъде домакин на Световното по футбол

Сеп Блатер определи като „грешка“ решението Катар да бъде домакин на Световното по футбол

Сеп Блатер определи като „грешка“ решението Катар да бъде домакин на Световното по футбол

Решението да се даде на Катар домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 г. беше грешка. Това заяви бившият президент на ФИФА Сеп Блатер, цитиран от Би Би Си.

86-годишният швейцарец беше президент на ръководния орган на световния футбол, когато през 2010 г. Катар бе избран за домакин на турнира.

Близкоизточната държава е критикувана за позицията си относно еднополовите връзки, правата на човека и отношението към работниците мигранти.

„Това е твърде малка страна. Футболът и Световното първенство са твърде големи за нея“ каза той пред швейцарския вестник „Tages Anzeiger“.

Световното първенство в Катар, първото домакинство в Близкия изток в 92-годишната история на турнира и първото през зимата в Северното полукълбо, ще се проведе от 20 ноември до 18 декември.

Блатер каза, че ФИФА е коригирала критериите, използвани за избор на страни домакини през 2012 г., след като бяха изразени опасения относно отношението към работниците мигранти, които строят стадиони за Световното първенство в Катар.

„Оттогава се вземат предвид социалните съображения и човешките права“, добави той.

Блатер прекара 17 години като президент на ФИФА, но беше принуден да се оттегли през 2015 г. поради обвинения, че е уредил незаконно трансфер на два милиона швейцарски франка на бившия президент на УЕФА Мишел Платини, който също беше принуден да подаде оставка от своя позиция във ФИФА. Блатер получи осемгодишна забрана да се занимават с всякакви футболни дейности, която по-късно бе намалена на шест. Миналата година обаче ФИФА удължи неговото наказание до 2028 г. заради „различни нарушения“ на етичния кодекс на ФИФА.

Блатер и Платини бяха обвинени в измама миналия ноември, но бяха признати за невинни на процес в Швейцария през юли.

Решението за присъждане на Световните първенства през 2018 г. и 2022 г. съответно на Русия и Катар беше съпътствано от обвинения корупция, включително и две разследвания, започнати от швейцарската прокуратура и Министерството на правосъдието на САЩ през 2015 г.

Катар и Русия винаги са отричали каквото и да било неправомерно действие и двете бяха ефективно оправдани от собственото разследване на ФИФА през 2017 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ