УЕФА разследва футболния гранд "Барселона" за уреждане на мачове

УЕФА разследва футболния гранд Барселона  за уреждане на мачове

УЕФА разследва футболния гранд "Барселона" за уреждане на мачове

Испанският футболен гранд "Барселона" е изправен пред нова правна заплаха, включително възможна забрана за участие в Шампионската лига. Причината - плащания на милиони долари към компания, свързана с бивш служител на съдийската комисия на испанската футболна централа.

Европейската футболна централа УЕФА започна разследване по случая "Негрейра", който вече се проверява от прокурорите в Испания, съобщи Нова тв.

Правилата на Шампионската лига, които са в сила от април 2007 г., позволяват на УЕФА да изключи отбори от надпреварата за един сезон, ако се докаже, че те са участвали в уреждане на мачове. Футболната централа е поискала от дисциплинарните инспектори да "проведат разследване относно потенциално нарушение на правната рамка на УЕФА".

Съдебните документи показват, че футболният  клуб "Барселона" е платил 7,3 милиона евро в периода 2001-2018 г. на компанията на Хосе Мария Енрикес Негрейра, бивш вицепрезидент на съдийската комисия на испанския футбол.

Прокуратурата в Испания официално обвини "Барселона" в корупция в спорта и фалшифициране на документи. Съдия следовател ще реши дали това ще доведе до повдигане на обвинение. Все още не са публикувани доказателства, че съдиите или отделни мачове действително са били манипулирани.

Клубът отрича всякакви неправомерни действия или конфликт на интереси, заявявайки, че е плащал за технически доклади на съдиите, но никога не се е опитвал да повлияе на техните решения в двубоите.

Всяко доказателство за манипулирани мачове през последните 16 години може да накара УЕФА да изключи "Барселона" от своите турнири за една година и да започне дисциплинарно дело.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ