Юрген Клоп поема клубовете на Red Bull

Юрген Клоп поема клубовете на Red Bull

Известният германски треньор Юрген Клоп, който напусна Ливърпул след края на миналия сезон, си намери нова работа. Той ще оглави футболното направление на компанията Red Bull , като ще контролира дейността на клубовете, членуващи в нея - австрийския „Залцбург“, германския „Лайпциг“, американския „Ню Йорк Ред Булс“ и бразилския „Брагантина“. Основната задача на този конгломерат е да подготвя играчи от най-висока класа за грандовете.

Австрийската компания Red Bull обяви, че 57-годишният Юрген Клоп ще оглави нейното футболно подразделение Global Soccer от 1 януари догодина

Коментирайки назначението, изпълнителният директор на Red Bull за проекти и инвестиции Оливер Минцлаф определи Клоп като „една от най-великите и влиятелни фигури в световния футбол“ с „изключителни умения и таланти“.

Тази новина означава доста любопитен обрат в богатата кариера на германеца. От 2001 г. насам той се изявява като футболен наставник на високо ниво, а преместването му от родната Германия в Англия преди девет години го превръща в истински треньор-суперзвезда. Юрген Клоп, който бе постигнал големи успехи с Борусия Дортмунд, бе привлечен от Ливърпул. Под ръководството на Клоп клубът спечели общо осем трофея, включително златото в английското първенство през 2020 г. и титлата в Шампионската лига през 2019 г.

Още два пъти Ливърпул достигна до финала на основната европейска купа през този период. Юрген Клоп е изключително популярен сред феновете на клуба, а експертите го нареждат сред основните законодатели на тактическите тенденции в съвременния футбол, като например постоянното използване на „висока“ преса в атакуващата линия.

През януари тази година обаче Клоп неочаквано обяви, че ще напусне Ливърпул след края на сезона, като се позова на „липса на енергия“ и даде да се разбере, че иска да си вземе почивка от треньорската професия.

Спортният сегмент в бизнеса на австрийската компания заема изключително важно място. Тя притежава най-силния отбор „Формула 1“, инвестира активно в екстремни спортове и хокей. Във футбола Red Bull е създал нещо като империя. Компанията е собственик на четири клуба - австрийския Залцбург, германския Лайпциг, американския Ню Йорк Ред Булс и бразилския Брагантина. Освен това тя е миноритарен акционер и титулярен спонсор на известния английски отбор Лийдс, който обаче сега играе във втора дивизия. Освен това Red Bull наскоро купи японски клуб от третата по сила лига.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ