Златните олимпийски медалисти по лека атлетика ще получат парични награди за първи път

Златните олимпийски медалисти по лека атлетика ще получат парични награди за първи път

Президентът на Международната федерация по лека атлетика Себастиан Коу защити решението си да плати парични награди на златните медалисти по лека атлетика за първи път на Олимпиадата в Париж това лято, предполагайки, че инициативата може да бъде разширена и за бъдещи игри.

Бившият британски спортист и четирикратен олимпийски медалист каза пред CNBC, че би било „непоследователно“ спортното ръководно тяло да се възползва от доходоносни споразумения за излъчване и спонсорство, без да компенсира своите звездни играчи.

„Спортистите по същество са носителите на приходите, които получаваме“, каза Себастиан Коу.

„Техните изпълнения на олимпийски игри, на нашите собствени световни първенства, осигуряват на световната атлетика приходи от излъчване от Международния олимпийски комитет и на ниво световно първенство“, продължи той.

„Те са до голяма степен отговорни за сумите, потоците от приходи, спонсорството, което идва в спорта. Винаги съм чувствал, че е наистина важно да призная това.

Коу изненада света на спорта през април, когато обяви, че златните медалисти във всяко от 48-те състезания по лека атлетика в Париж за първи път ще получат 50 000 долара на тазгодишните олимпийски игри. Този ход беше приветстван от спортистите, но предизвика негативна реакция от шефовете на други спортове, които твърдяха, че поставянето на парична стойност на представянето отнема от духа на игрите. Петкратният британски олимпийски шампион по гребане Стив Редгрейв каза пред BBC през май, че това ще създаде „ситуация между нас и тях“ между спортовете.

Международният олимпийски комитет (МОК) не плаща директни парични награди за медали. Миналия месец МОК каза, че е „обичайна практика“ националните олимпийски комитети, както и правителствата, спонсорите и други частни институции, да предоставят финансови награди на спортистите за представянето им.

Коу каза, че този ход е част от по-широката му стратегия от две части за по-добро разпознаване на състезателите от поемането на президентския пост през 2015 г. Първата фаза се фокусира върху разпределянето на средства към националните ръководни органи на Световната атлетика за подкрепа на спортисти и плащане на проекти.

Той обаче отбеляза, че директните плащания на златните медалисти ще осигурят по-голяма „финансова жизнеспособност“ и по-дългосрочен план за отделните спортисти и техните семейства.

„Просто е непоследователно за мен, като президент на Световната атлетика, да говоря за нови нови потоци от приходи и спонсори, знаете ли, като Sony, които представихме на масата само през последните няколко месеца, и не признаваме, че причината за тази финансова жизненост е представянето на спортистите“, каза той.

„Мисля, че те заслужават малко кожа в играта. Това е просто казано защо го направихме.“

Коу, който изпълнява третия си мандат като президент на световната атлетика, отхвърли слуховете, че може да наследи Томас Бах като президент на МОК. Той каза, че е „фокусиран върху всяка минута“ от оставащия си тригодишен мандат.
Олимпиадата започва в Париж на 26 юли и продължава до 11 август, като Параолимпийските игри започват по-късно същия месец.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ