По-изгодно от златото

По-изгодно от златото

По-изгодно от златото

Чантата Birkin от френската марка Hermès остава най-добрата инвестиция за втора поредна година по показател за най-добро съотношение между цена и качество сред луксозните стоки. Тази инвестиция обаче може да бъде от полза само репутационно, а не финансово, казват експерти и съветват чанти да купуват само тези, които ще ги носят.

За втора поредна година чантите на Hermès са класирани на първо място по възвръщаемост на инвестициите в сравнение с виното, автомобилите и изкуството в доклад на консултантската компания Knight Frank. Още през 2016 г. порталът baghunter.com сравнява чантите Birkin като  възвръщаемост на инвестициите със златото и акциите на най-големите американски компании - сравнението тогава също беше в полза на изделията на френската модна къща. През последните 35 години средната доходност от инвестиране в злато е само 1,9%, а стойността на чантите Birkin расте от година на година с много по-високи темпове от година на година.

Пикът на този ръст е регистриран през 2001 г. - тогава той е бил 25%, а за най-неуспешна в това отношение се смята 1986 г. като дори и тогава доходността не е отрицателна, а достига 2,1%. Общо, от пускането си през 1984 г. моделът е поскъпнал с 500%. Тази година цената на "актива" се е повишила със 17%, а през десетилетието - със 108%.

Тази рентабилност се дължи на факта, че търсенето на редки колекционерски модели значително надвишава предлагането, а списъкът с чакащи за ексклузивни чанти Hermès е запълнен за шест години предварително. Фактът, че Birkin се предлага наред с вечна услуга за ремонт, позволява активът да бъде завещан на деца и дори внуци.

И макар дамските чанти от други премиум брандове като Chanel и Louis Vuitton също да бъдат смятани за привлекателни от колекционерска гледна точка, изделията на Hermès струват най-скъпо.

Идеята за голяма и просторна чанта, според легендата, се свързва с името на актрисата и певица Джейн Биркин, която през 1981 г. лети със самолет от Париж до Лондон и се озовава в салона на съседно място до председателя на борда на Hermès Жан-Луи Дюма. Когато ставала от мястото си по време на полета, цялото съдържание на сламената ѝ чанта се разпилявало, а тя се оплаквала, че луксозните марки не произвеждат чанти с прегради и джобове. Оттогава Hermès прави удобни дамски чанти, а специалният дизайн и скъпи материали като крокодилска кожа и диамантени инкрустации ги превръшат в луксозни стоки, които впоследствие ще се търгуват на аукциони.

Средната цена на чантите Hermès варира от $ 2000 до $ 12 000. Средната цена за моделите Kelly и Birkin обаче достига $ 60 000, а на търгове - стотици хиляди долари. Но, дори и да разполагате с тях, за да направите такава покупка, ще трябва да изчакате няколко години.

Най-скъпата чанта, продадена през 2019 г. на търг - Hermès Kelly в цветове Himalaya Niloticus Retourne бе продадена за $241 хиляди, а рекордът за най-скъпа продадена чанта на марката на търг  е от 2017 г. Тогава, на аукцион на Christie's в Хонконг за екземпляр от крокодилска кожа и декорация от бяло злато и 245 диаманта с общо тегло 10 карата са платени $382 хиляди.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ