1300 в неизвестност след наводненията в Германия

1300 в неизвестност след наводненията в Германия

1300 в неизвестност след наводненията в Германия

Жертвите на катастрофалното наводнение в Германия продължават да нарастват. Според „Би Би Си“ към момента те са най-малко 80. Други 1300 души продължават да са в неизвестност.

Сред най-засегнатите населени места е град Бад Нойенар-Арвайлер. Само там са създадени около хиляда спасителни мисии. 28 са загиналите на територията на провинция Райнланд-Пфалц.

Според Армин Лашет, лидер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, причините за трагичните събития до голяма степен се дължат на глобалното затопляне. „Ще се изправяме пред подобни събития отново и отново и това означава, че трябва да забързаме мерките за климатична защита“, призова той.

Около 15 хил. полицаи, военни и работници от спешните служби са ангажирани със спасителните операции. Гражданите са изумени от случващото се. „Никой не очакваше това – откъде дойде целият този дъжд?“, казва 65-годишната Анмари Мюлер от град Майен.

В някои части на Германия подобно количество валежи не е регистрирано от повече от век.

Според ДПА в четвъртък около 165 хил. души в западните територии на страната са били без електричество.

Количеството паднали дъждове за 24 часа е между 100 и 150 милиметра на квадратен метър.

Белгия и Нидерландия също са засегнати от катастрофалните наводнения. Белгия съобщи за най-малко 11 загинали в резултат на екстремните метеорологични условия. Трима спасители се водят за безследно изчезнали след преобръщане на лодката им в кален поток. В Нидерландия хиляди хора бяха призовани да напуснат домовете си, за да се спасят от наводнения заради прииждащите реки, предаде „Ройтерс“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ