Афера с маски разтърси предизборно Германия

Афера с маски разтърси предизборно Германия

Афера с маски разтърси предизборно Германия

Скандал, свързан с предполагаеми печалби, които са извлекли двама депутати от продажбата на маски при пандемията от коронавирус, разтърсва основните партии в Германия преди важни регионални избори, предаде ДПА. Т.нар. "афера с маски" доведе до напускането на двама консервативни депутати от управляващия блок.

Николас Льобел от Християндемократическия съюз (ХДС) заяви, че до август ще се откаже от парламентарния си мандат и повече няма да се кандидатира за депутат. Георг Нюслайн от Християнсоциалния съюз (ХСС) пък каза, че би искал да продължи да бъде депутат до края на сегашния мандат на парламента. През септември се очакват национални избори в Германия. Двамата са обвинени, че са получили шестцифрени суми за това, че са съдействали за договаряне на споразумения за предпазни маски. Льобел потвърди миналата седмица, че е участвал във фирми, занимавали се с маски, пише БТА.

Скандалът се превърна в гореща тема преди регионалните избори в провинциите Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц в неделя. Консервативният блок на ХДС/ХСС също така се стреми нищо да не навреди на шансовете му за спечелване на националните избори през септември. Лидери на ХДС признават, че не е изключено да се стигне до разкриване на още случаи, свързани с аферата.

Лидерът на ХДС и евентуален бъдещ канцлер Маркус Зьодер призова двамата политици, замесени в скандала, да се откажат от парламентарните си мандати колкото се може по-скоро. Той също така заяви, че би било правилно те да върнат или да дарят парите, които са спечелили. В дебатите се намесиха и други партийни лидери. Кристиян Линднер, който оглавява свободните демократи, призова за специална разследваща комисия по случая. Според съпредседателя на Зелените Роберт Хабек скандалът показва, че има "структурен и системен проблем" в блока на ХДС/ХСС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ