Пандемията - най-големият риск за бизнеса в България. На глобално ниво - кибератаките

Пандемията - най-големият риск за бизнеса в България. На глобално ниво - кибератаките

Кибератаките са най-голямата заплаха за бизнеса в световен мащаб, според барометъра на риска на Алианц "Алианц глоубъл корпорът енд спешълти" (Allianz Global Corporate & Specialty), публикуван днес. В глобалния барометър от второ до четвърто място се нареждат прекъсванията на бизнеса, природните бедствия и пандемиите.  Компаниите в България обаче поставят на първо място като заплаха за бизнеса пандемията и последиците, до които тя може да доведе - като здравни проблеми, проблеми с работната сила и ограничения в придвижването.

Годишното проучване на "Алианц глоубъл корпорът енд спешълти" (Allianz Global Corporate & Specialty), или накратко Ей Джи Си Ес (AGCS), включва мненията на 2650 експерти от 89 държави и региони, включително изпълнителни директори, мениджъри на риска, брокери и застрахователни експерти, анкетирани през есента на миналата година. Сред тях са над 1200 ръководители от големи компании с годишни продажби на стойност над 500 милиона долара. Експерти на "Алианц" също са взели участие в проучването. 

Какво отчита барометърът в България

Пандемията е посочената като водещ риск за компаниите у нас от 38 процента от анкетираните. На второ място се нарежда прекъсването на бизнес дейността, включително проблеми във веригите за доставка, което е откроено от 33 на сто от участниците в анкетата. Като трета по тежест заплаха бизнесът в България посочва макроикономическото развитие на страната (29 процента от отговорите), което включва парична политика, бюджетна дисциплина, покачване на цените, дефлация или инфлация.

"За местния бизнес здравните проблеми, свързани с КОВИД-19, продължават да са най-голямата заплаха за бизнеса и работната сила и генерират опасности и смущения във веригите за доставки. Променящата се политическа обстановка, финансовата политика и покачването на цените са също тревожни фактори", заяви Йоанис Коцианос, главен изпълнителен директор на "Алианц България холдинг".

Сред десетте най-големи риска пред бизнеса у нас попадат още липсата на квалифицирана работна ръка (също 29 на сто от отговорите); развитието на пазарите, което включва нестабилност на пазара, засилена конкуренция/нови участници, пазара на сливания и придобивания, пазарната стагнация и колебанията (25 процента от отговорите).  Политическият риск и насилията също остават заплаха (според 23 процента от анкетираните), като в тях влизат политическата нестабилност, война, тероризъм, гражданско неподчинение, бунтове и грабежи. На седмо място бизнесът в България поставя законовите и регулаторни промени (21 процента от отговорите), като в тях попадат търговски войни, митнически тарифи, икономически санкции, протекционизъм, Брекзит, дезинтеграция в еврозоната. Природните катастрофи като бури, наводнения, земетресения и пожари заемат осмо място в класацията за рискове с 19 процента от отговорите.

За разлика от глобалния индекс заплахата, свързана с киберсигурността е чак на девето място за компаниите у нас (15 на сто от отговорите). Тя включва киберпрестъпления, отказ/прекъсване на Ай Ти системите, сигурност на данните, глоби и наказания. Също 15 на сто от анкетираните определят като риск за българските компании опасността от пожар и инциденти, свързани с експлозии.

10-те най-големи заплахи за бизнеса на глобално ниво

Кибератаките оглавяват класацията тази година за рискове пред компаниите в световен мащаб като са посочени в 44 процента от отговорите. Това е логично следствие от увеличаването на брой и сложността на кибератаките и киберпрестъпността в последно време, а основен двигател е неотдавнашният скок в атаките за откуп, които се потвърждават като най-голямата киберзаплаха за следващата година от анкетираните (57 процента). Последните атаки показват тревожни тенденции като тактики на "двойно изнудване", комбиниращи криптиране на системи с пробиви на данни; използване на уязвимости в софтуера, които потенциално застрашават хиляди компании или засягат инфраструктурни системи, се казва в доклада.

Американската компания "Сайбърсекюрити венчърс" (Cybersecurity Ventures), която често е цитирана в IT сектора, е изчислила, че глобалните щети, причинени от киберпрестъпления, са достигнали 6 трилиона долара миналата година. 

До 2025 г. сумата може да скочи до 10,5 трилиона долара. Това включва кражба и унищожаване на данни, финансови престъпления, загуба на производителност, кражба на интелектуална собственост и други престъпления, както и разходите по отстраняване на щетите.

Прекъсването на бизнеса е на второ място в глобалния "Алианц риск барометър" спрямо миналогодишното издание с 42 на сто, а природните бедствия се нареждат на трето с 25 на сто, спрямо шесто през 2021 г. Разпространението на пандемията слиза на четвърта позиция (22 на сто от анкетираните), а климатичните промени се изкачват до най-високото си досега класиране - шесто място (17 на сто). Участниците в проучването са най-загрижени за метеорологичните явления, свързани климатичните промени, причиняващи щети на корпоративната собственост (57 на сто), следвани от въздействието върху прекъсването на бизнеса и веригата за доставки (41 на сто). Те се притесняват и от управлението на прехода на бизнеса си към нисковъглеродна икономика (36 процента от отговорите), сложните изисквания за регулиране и докладване и потенциалните рискове от съдебни спорове за непредприемане на адекватни действия за справяне с климатичните промени (34 на сто).
Недостигът на квалифицирана работна сила е новото попълнение в Топ 10 на рисковете за бизнеса на глобално ниво. Привличането и задържането на служители никога не е било по-голямо предизвикателство, особено за секторите инженерство, строителство, недвижими имоти, обществени услуги и здравеопазване и транспорт, според проучването.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки