Външният министър с апел: Не пътувайте в чужбина! (обновена)

Външният министър с апел: Не пътувайте в чужбина! (обновена)

Външният министър с апел: Не пътувайте в чужбина! (обновена)

Външният министър Екатерина Захариева отправи апел към всички български граждани да не планират и предприемат пътувания зад граница.

„Въпреки призивите, които отправяме всеки ден, все още забелязваме доста пътувания, включително и организирани зад граница, които определено не попадат под определението „неотложен случай“. Под „неотложен случай се разбира много спешна работа, здравословен проблем, спешно посещение при близки със здравословен проблем, а не екскурзии и почивки, и то в тази напрегната ситуациа, когато буквално през час се променя понякога ситуацията на границите“, обясни на извънреден брифинг в Министерския съвет министърът на външните работи Екатерина Захариева.

„Редица държави въведоха ограничения за свободно придвижване на граждани. Полагаме неимоверни усилия и от 13 март, когато започна въвеждането на такива мерки, сме оказали съдействие да приберем над 200 български граждани в България, дори от дестинации, които първоначално ни се е струвало за невъзможно“, добави външният министър.

Посолствата и консулствата ни в чужбина изпращат през три часа информация за приетите мерки в страните, където се намират, както и за забраните по въздух, вода и суша. 

Около 30 км е опашката на границата в Австрия. Около 21 часа тази вечер ще бъде пусната колоната от автомобили и автобуси. Ще бъде осигурен кортеж за преминаване през Унгария и Румъния, така че нашите сънародници да могат да се приберат.

МВнР е в постоянна връзка с група българи, които са на почивка в Мароко. Търсят се варианти за прибирането им обратно у нас.

Министерството на външните работи поддържа и актуалната информация за мерки и органичения на придвижването в държави от Европа и по света към 17 март. Ето какви са те към момента.

Естония – От 17 март Естония затваря границите за чуждестранни граждани . Въвеждат се въвеждат мерки, позволяващи на естонците или притежателите на разрешително за пребиваване да влизат в страната. Установени са и процедури за преминаване на националните граници по време на ограниченията. Само граждани на Естония и жители на Естония с разрешение за пребиваване или право на пребиваване ще могат да влязат в Естония в обозримо бъдеще, включително притежателите на така наречените сиви паспорти. Чуждестранен гражданин, който няма симптоми на заболяването и чий близък роднина е естонски гражданин или лице с право на пребиваване, може да влезе в страната под специално разрешение на полицията. Чужденците, които трябва да влязат в Естония за международно военно сътрудничество, също ще получат достъп. Международният превоз на стоки, включително за хранителни и медицински стоки, е разрешен за влизане в Естония. Ще бъде предоставен допълнителен достъп за хора, които предоставят жизненоважни услуги, като например доставчици на гориво. 

Руската авиокомпания „Аерофлот“ ще спре полетите между Москва и Талин от четвъртък, 19 март до 30 април. Finnair, най-голямата авиокомпания във Финландия, ще отмени полетите до Естония от вторник, 17 март.

Турция – След разгодвор на посланика ни в Анкара от МВнР на Турция постъпи информация, че във връзка с пандемията COVID-19 по турските граници е в сила набор от мерки, който се прилага  по отношение на международните шофьори на камиони. Посочените мерки предвиждат на шофьори - граждани на Германия, Испания, Франция, Дания, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Китай, Иран, Ирак, Южна Корея, Япония, Италия, Тайланд, специален административен район Хонконг, Сингапур да бъде отказван достъп до турска територия и същите да бъдат връщани обратно като „нежелани пътници” (INAD). В допълнение, изрично се споменава, че към момента България и Гърция не фигурират в този списък от страни. Шофьори - граждани на трети страни, които са били в една от горепосочените държави през последните 14 дни, биват поставяни под карантина до изтичане на 14-дневния срок. След приключването на карантинния период и съответна медицинска проверка, която да потвърди липсата на симптоми на вируса, шофьорите биват допускани на турска територия. Управляваните от водачите камиони биват подложени на щателна процедура по дезинфекция и освобождавани след 6 часа.

Шофьори – граждани на трети страни, които не са били в нито една от горепосочените държави биват, допускани през турските граници след извършване на дезинфекция и карантинен престой от 6 часа.

Например ако шофьор – български гражданин, който не е бил в споменатите по-горе страни, ще бъде допуснат на турска територия след извършване на съответната процедура по дезинфекция. В случай, че същият е бил в някоя от изброените държави (например Италия), ще може да премине турската граница след 14-дневен карантинен срок и дезинфекция.   

Шофьори – турски граждани биват допускани през границите при положение, че не са развили типичната за вируса симптоматика и след подлагането им на специален медицински преглед и дезинфекция. 

Израел – Във връзка с превенцията на разпространението на коронавируса в Израел са въведени допълнителни мерки за затваряне на всички детски градини, значително намаляване на броя на служителите на работните места; ограничаване на обществения транспорт: намаляване на броя на пътниците в автобусите и влаковете; болница Хашарон в Петах Тиква ще бъде превърната в специална болница за справяне с коронавируса; по-големи ограничения на публичните събирания.

Правителството одобри извънредни мерки, разрешавайки на Шин Бет – Службата за национална сигурност, да проследява мобилните телефони на заразените с коронавируса и на тези, които в последните 14 дни преди диагностицирането им са били в контакт с тях. Мярката ще бъде в сила за 30 дни и трябва да бъде одобрена от съответната парламентарна комисия в Кнесета.

Ливан – След обявеното на 15 март 2020 г. извънредно положение в страната се прилагат следните мерки:

-Задължение на гражданите да не напускат домовете си, с изключение на случаи на особена необходимост; От 00:00 ч. на 26 март се затваря международното летище в Бейрут, както и всички въздушни, земни и морски входно-изходни пунктове в Ливан, като мярката е в сила до 24:00 ч. на 29 март 2020 година.

Иран – Към момента няма отворени сухопътни ГКПП към съседни държави, които могат да бъдат използвани от български граждани за завръщане в България. Въпреки обявената предстояща забрана на Катар за влизане на чужди граждани на територията на държавата Kатарските авиолинии продължават да изпълняват редовни полети веднъж дневно по маршрут Доха-Техеран-Доха. Освен трите полета седмично в събота, понеделник и сряда до Франкфурт, авиокомпания Иран Еър осъществява три полета седмично в понеделник, сряда и петък до Париж и три полета седмично в неделя, вторник и четвъртък до Лондон.

Япония – В периода 15–21 март 2020 г. са бъдат отменени около 60% от международните полети до и от Япония вследствие на пандемията от коронавирус и предприетите мерки от националните правителства. Най-сериозно намаление на броя на редовните полети се очаква спрямо Китай (от 1600 на 150 полета), Република Корея (от 900 на 30),  Тайван от 700 на 300), САЩ (от 520 на 480). Очаква се да бъде намален броят на полетите до и от Хонконг, Тайланд и Макао. Налице е отмяна на полети и до Европа. Броят на полетите до дестинации в Италия е намален от 12 на 5. Япония е въвела степен 1 (повишено внимание) по отношение на пътувания до всички държави от Шенген. Към настоящия момент не са въведени ограничения по отношение на България.

Република Южна Африка – Въведено е извънредно положение със следните извънредни мерки:

-От 18 март се въвежда се забрана за пътуване от високо рискови страни – Италия, Испания, Германия, Иран, ОК, САЩ, Южна Корея и Китай. Всички южноафрикански граждани са предупредени незабавно да преустановят всякакви пътувания от и до страни от ЕС, САЩ, ОК, Иран, Южна Корея и Китай. Преустановява се издаването на визи на граждани на САЩ, ОК, Китай, Италия, Германия, Испания, Южна Корея и Иран. На всички лица, които са били във високо рискови държави през последните 20 дни, ще бъде отказано да влизат на територията на РЮА. От 16 март 35 от 53-те сухоземни гранични пункта и 2 от 8-те пристанища в РЮА се затварят.

-От 18 март т.г. до края на Великденските празници – 13 април, се затварят всички училища. Обсъжда се затваряне и на университетите.

Словакия – От 17 март се затварят граничните пунктове с Полша.

Големите ГКПП остават отворени за тежкотоварни превозни средства. Възможни маршрути за излизане на гражданите от Словашката република са през сухопътните граници с Австрия, Полша и Унгария. За целта гражданите трябва да напуснат страната с лични превозни средства.  Над 10 човека не могат да се превозват в едно МТС.  Автобуси не се допускат да влизат на територията на Словакия.

Международните превозвачи няма да бъдат ограничавани, за да могат доставките да вървят ритмично. Необходимо е шофьорите на камиони да носят маска.  Шофьори на по-малки превозни средства (до 3,5 тона) с товари, които  представят неотложни медицински стоки, ще бъдат допускани на територията на Словашката република.

Кипър – От 16 март до 30 април т.г. в Кипър ще се допускат за влизане само граждани на Р Кипър и такива, които имат разрешение за пребиваване в страната. Гореизброените лица (независимо дали са кипърски граждани, граждани на ЕС или трети страни) задължително трябва да представят и медицинско удостоверение, издадено от лицензирана лаборатория от страната на пристигане, че не са заразени с COVID-19. Удостоверението трябва да е издадено до 4 дни от датата на влизане на територията на Република Кипър. Всички влизащи и притежаващи горепосочените документи, задължително ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина в специално обособени за целта места. За пътници, пристигащи от България ще се приемат само изследвания, направени от Национален център по заразни и паразитни болести в София. НЦЗПОБ не извършва такива тестове. Следете за информация на сайта на посолството в Кипър за акредитираните лаборатории, които извършват такива изследвания на хора без симптоми.

Румъния – На 16 март президентът на Румъния подписа указ за въвеждане на извънредно положение на територията на Румъния за срок от 30 дни.

Президентският указ определя мерките, които ще бъдат приети, като ги разделя на спешни мерки, които ще бъдат приложени директно и такива, които ще бъдат приложени постепенно, в зависимост от развитието на ситуацията и отчитането на определени фактори.

През периода на действие на извънредното положение ще бъдат ограничени следните права: право на движение, право на личен и семеен живот, неприкосновеността на дома, право на образование, свобода на събиранията, право на частна собственост, право на стачки и икономическа свобода. Сред предприетите спешни мерки са:

1. изолация и карантина на лица от рискови райони, както и на тези, които влизат в контакт с тях; карантинни мерки за определени сгради, местности или географски региони;

2. постепенно затваряне на ГКПП;

3. ограничаване или забрана на движението на превозни средства или лица в/до определени зони или между определени часове, както и излизането от тези зони;

4. постепенно прекратяване на автомобилния, железопътния, морския, речния или въздушния трафик по различни маршрути и метрото;

5.  временно затваряне на ресторанти, хотели, кафенета, клубове, казина, централи на сдружения и други обществени места и др.

Монголия – Монголските власти забранява влизането на всички чужденци в страната. ГКПП по сухопътните граници с Русия и Китай остават затворени. Остава възможността чужденците да напускат Монголия със собствен автомобил през Русия, след получаване на поименно специално разрешение. Всички полети до Русия, Турция, Казахстан и Южна Корея са прекратени до 28 март т.г. вкл.; полетите до Китай, Хонконг, Макао и Тайван – до 30 март вкл. Отделно за Русия - пътническите влакове са спрени до 28 март, а транспортът по шосе – до 31 март. Националният въздушен превозвач МИАТ организира чартърен полет на 18 март до Истанбул за желаещите да заминат чужденци. От делегацията на ЕС призовават всички пребиваващи граждани на страните от ЕС да използват тази възможност. В българското посолството не са постъпвали данни за пребиваващи в момента в Монголия български граждани.

Босна и Херцеговина – Всички граждани на БиХ, влизащи в страната, независимо от коя държава се връщат, ще бъдат поставяни в задължителна 14 дневна изолация.

Забранява влизането на територията на страната на чужди граждани, които през последния период са пребивавали в най-засегнатите от COVID-19  държави – Китай, Южна Корея, Япония, Италия, Иран, Франция, Румъния, Германия, Австрия, Испания, Швейцария и Белгия.

Няколко самолетни компании като Аеген, Луфтханза и Пегасус еърлайнс са преустановили полети от международното летище в Сараево. Wizz Air спира всички полети от международното летище Тузла, считано от 17 март 2020 г.

Украйна – В рамките на извънредните мерки, предприети с цел предотвратяване на разпространението на епидемията от КОВИД-19, към 12.00 ч. на 17 март т.г., ситуацията е както следва:

Забрана: считано от 16 март до 3 април се въвежда забрана за влизане в страната на чужденци.

Изключения: в Украйна могат да влизат чужденци, постоянно и дългосрочно пребиваващи в страната, както и дипломати на чужди мисии, акредитирани в Украйна.

Забрана: от 17 март до 3 април се затварят границите на страната за транспортни средства, осъществяващи редовен пътнически превоз (самолети, влакове, автобуси).

Изключения: чартърните линии ще осъществяват превоза на пътници, завръщащи се в Украйна по график. Гражданите, за които ограничителните мерки не се прилагат, могат да пресичат границата с лични превозни средства.

Косово – Косовските власти могат да откажат влизане на територията на Косово на чужди грлаждани, освен ако имат основателна причина за влизането, т.е.  ако живеят или работят в Косово. На територията на страната се допускат завръщащи се граждани на Косово, които са подложени на подробни медицински прегледи и се инструктират за самокарантина през следващите 15 дни след влизането. Преустановени са всички полети от и към международното летище в Прищина. На сухоземните ГКПП има екипи на Националния институт за обществено здраве на Косово, центровете за семейна медицина и полицията, които следят непрекъснато епидемиологичната обстановка и контролират пропускателния режим;

Всички ГКПП пропускат товарни транспортни средства, превозващи стоки и храни,  след преглед на водача от медицински специалист.

Словения – Предприети мерки, от страна на словенското правителство, за регулиране на транспортния коридор през територията на Словения:

- ще продължи пропускането на тежкотоварни камиони през територията на Словения от двата пункта на словено-италианската граница "Фернетичи" и "Въртойба";

- за целта ще се формират конвои по националности на МПС, които ще бъдат ескортирани до границата с Хърватия - пропускателен пункт "Обрежие";

- конвоите ще се формират, след като се получи уверение от хърватските и сръбските власти, че ще бъдат приети на тяхна територия. Това се прави, за да не се допуска натрупването на камиони на територията на Словения.

Узбекистан – В рамките на извънредните мерки, предприети с цел предотвратяване на разпространението на епидемията от КОВИД-19, към 12.00 ч. на 17 март т.г., ситуацията е както следва:

Посолството на Р България в Ташкент предупреждава българските граждани, които имат намерение да пътуват към Узбекистан, че в страната официално има регистрирани случаи на заразени с болестта COVID-19. Въздушните и сухопътни граници /без железопътния транспорт засега/ са затворени за чужденци от 16 март 2020г.

В Узбекистан на 17 март 2020 г. официално има 8 случая на заразени от болестта COVID-19.

Министерството на здравеопазването на Узбекистан е открило Call-център по болестта COVID-19. Центърът има единен кратък номер 1003, и ще работи денонощно. Медицински специалисти ще дават препоръки и отговарят на всякакви въпроси по отношение на болестта COVID-19.

Филипини – Правителството на Филипините въведе нови рестриктивни  мерки с цел ограничаване на Covid-19. След наложената блокада на столицата Манила (15.03.2020 г.), се въвеждат и мерки за изолация на най-населения остров Лусон, считано от 00.00 ч. на 17.03.2020 г. до 13.04.2020 г. Властите съветват гражданите, които имат намерение да напуснат страната през международните летища на остров Лусон, да го направят най-късно в рамките на 72 часа от влизане в сила на изолацията.

Редица други градове в страната също предприемат мерки по изолация, създава сериозни трудности за придвижването в страната. Отменени са редица вътрешни полети. В сила са значителни ограничения по отношение на вътрешния въздушен транспорт и свободно движение. Очакваме ситуацията по отношение на пътуванията на територията на Филипините да продължи да се усложнява.

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на този линк.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ