Анкара: Не сме затворили вратата за членство на Швеция и Финландия в НАТО

Анкара: Не сме затворили вратата за членство на Швеция и Финландия в НАТО

Турция не е затворила вратата за членство на Швеция и Финландия в НАТО, но иска преговори със скандинавските страни и предприемане на мерки срещу терористичните дейности, особено в Стокхолм.  Това заяви в интервю за Ройтерс турският президентски говорител Ибрахим Калън.

„Не затваряме вратата, но по същество повдигаме този въпрос, който е важен за националната сигурност на Турция“, Калън.

В петък президентът Реджеп Ердоган изненада двете скандинавски страни, търсещи членство в НАТО, като заяви, че Анкара може да не подкрепи разширяването на военния алианс, тъй като Финландия и Швеция са „дом на много терористични организации“, визирайки присъствието в страните на членове на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и последователите на Фетула Гюлен

Всяка страна, която иска да се присъедини към НАТО, се нуждае от единодушната подкрепа на членовете на военния алианс. Съединените щати и други държави-членки се опитват да изяснят позицията на Анкара.

Швеция и Финландия от години поддържат военен неутралитет, но след започналата на 24 февруари руска инвазия в Украйна двете държави започнаха да преосмислят позицията си за НАТО.

Калън каза, че ПКК, която е считана терористична организация от Турция, Съединените щати и Европейския съюз, набира средства и вербува нови членове в Европа„ като присъствието й е „силно и открито и признато“, особено в Швеция.

„Това, което трябва да се направи, е ясно: те трябва да спрат да позволяват на търговски обекти, организации, лица и други видове присъствие, свързани с ПКК, да съществуват в тези страни“, каза Калън.

„Членството в НАТО винаги е процес. Ще видим как ще вървят нещата. Но това е първата точка, на която искаме да обърнат внимание всички съюзници, както и шведските власти", добави той. „Разбира се, че искаме да проведем дискусия и преговори с шведските колеги“, каза още говорителят на Ердоган.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ