Австралия ще произвежда въглища поне още едно десетилетие

Австралия ще произвежда въглища поне още едно десетилетие

Австралия ще произвежда въглища поне още едно десетилетие

Правителството на Австралия обяви, че страната ще продължи да произвежда и изнася въглища „много след 2030 г.“ въпреки предупрежденията от висш служител на ООН по климата, че ако не бъде премахнато изкопаемото гориво, ще навреди на икономиката, предаде CNN.

Коментарите, направени в упрек на екологичния министър Кийт Пит, поставят Австралия в противоречие с няколко други страни, работещи по премахването на въглищата до края на десетилетието.

„Бъдещето на тази ключова индустрия ще се решава от австралийското правителство, а не от чуждестранни органи, които искат да го закрият, което струва хиляди работни места и милиарди експортни долара за нашата икономика“, написа Пит.

Австралия е вторият най-голям износител на въглища в света. Страната има висок въглероден отпечатък на глава от населението, който до голяма степен е породен от въгледобивната промишленост. Един австралиец отделя средно 17 метрични тона въглероден диоксид, докато средната стойност в глобален мащаб е около 5 тона на човек по данни на Европейската комисия. От 176 нови проекта, свързани с въглища, 79 са в Австралия.

Пит направи своя коментар, след като пратеника на ООН по климата, Селвин Харт, заяви, че глобалното елиминиране на въглищата не се случва достатъчно бързо, „за да предотврати глобална климатична катастрофа“. „Ние напълно разбираме ролята, която въглищата и другите изкопаеми горива са играли в икономиката на Австралия“, коментира Харт, но допълни, че ако светът не премахне бързо въглищата, „изменението на климата ще нанесе поражения в цялата австралийска икономика, от селското стопанство до туризма“.

Австралия се ангажира да намали емисиите си на парникови газове с 26-28% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2005 г., обещание, което е далеч под ангажиментите на Великобритания, ЕС и САЩ. Например американският президент Джо Байдън обяви, че за същия период страната му ще намали емисиите с 50-52%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ