Бившият шеф на ФБР отнесе критики за разследването за имейлите на Клинтън

Бившият шеф на ФБР отнесе критики за разследването за имейлите на Клинтън

Бившият шеф на ФБР отнесе критики за разследването за имейлите на Клинтън

Главният инспектор на министерството на правосъдието на САЩ заяви, че действията на бившия директор на ФБР Джеймс Коми преди президентските избори през 2016 г. са нарушили стандартите, но не са били мотивирани от политически пристрастия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Главният инспектор посочва това в свой доклад.

Документът представя първата надпартийна гледна точка върху събитията точно преди изборите, пратили Доналд Тръмп в Белия дом, включително за обявеното от Коми по онова време възобновяване от федералните на разследването за имейлите на Хилари Клинтън.

Според някои представители на Демократическата партия това решение е струвало на Клинтън изборите, дори макар и няколко дни по-късно Коми да обяви, че няма никакво престъпление при използването от нея на частен сървър за имейл кореспонденцията й, докато е била държавен секретар.

Тези "стандарти", които се имат предвид в доклада, включват практиката на министерството да се отказва коментар, когато става дума за неприключило следствие и да се избягват действия, които биха могли да повлияят на непосредствено предстоящи избори.

Според доклада действията на Коми по случая "Клинтън" се отклоняват "по явен и драстичен начин от стандартите на ФБР и министерството (на правосъдието)".

Но там се казва и че главният инспектор не е открил никакви доказателства заключенията на Коми или някой друг от прокурорите да са били пристрастни.

Въпреки всичко "тези решения са се отразили по отрицателен начин на образа на ФБР и министерството като органи на правосъдието", се казва още в доклада.

В него се отбелязва и че макар и ФБР да има репутация на безпристристрастност, главният инспектор е открил, че няколко служители на бюрото, които са имали изключително важни роли в разследването, са изпращали политически съобщения. Това според документа е създало усещане за пристрастност и е породило въпроси за тяхната обективност.

В документа се разкрива например необявявано преди това текстово съобщение между бившите служители на ФБР Питър Стързок и Лиза Пейдж, в което Стързок казва "Ще попречим" на Тръмп да стане президент. Съобщението е в отговор на друго, изпратено преди това от Пейдж, в което тя пише: "Тръмп никога няма да стане президент, нали така? Нали?!"

В доклада пише, че тези съобщения говорят за "готовност за предприемане на официални действия с цел да се повлияе на изборните шансове на кандидат за президент". Допълва се, че това е в разрез с "основополагащите ценности на ФБР и министерството на правосъдието".

Главният инспектор и преди това е откривал проклинтъновски съобщения между двамата, което подхрани твърденията на Тръмп за пристрастно отношение срещу него във ФБР.

Първоначалното разследване за имейлите на Клинтън започна през 2015 г., след като се разбра, че като държавен секретар е използвала частен сървър в нарушение на правилата на Държавния департамент. През юли 2016 г. беше първият път, в който Коми заключи, че макар и използването от Клинтън на частен сървър да показва лоша преценка, това не представлява престъпление и препоръча да не й бъдат повдигани обвинения.

Това беше и една от посочените причини Тръмп да уволни Коми през май 2017 г. Уволнението доведе до назначаването на специален прокурор Робърт Мълър, който да разследва дали президентът е възпрепятствал правосъдието в разследването за руска намеса в президентските избори.

Днес Тръмп е бил уведомен за съдържанието на доклада. В свои публикации от по-рано този месец той даде да се разбере, че с нетърпение очаква документа.

По-рано днес, часове преди да бъдат огласен докладът, Тръмп написа в Туитър, че разследването за руска намеса в изборите е "купчина боклук".

Той добави, че сега когато се е върнал от срещата на върха със Северна Корея, "за съжаление, мисловният процес трябва да се върне към Лова на вещици".

В публикацията си Тръмп отново настоява, че не е имало никакво съглашателство или възпрепятстване на правосъдието и че твърденията за престъпление са изфабрикувани. Той обвини демократите, че са измислили престъпление и са платили "цяло състояние, за да направят така че това престъпление да изглежда истинско", и после са влезли в съглашателство, "за да може тази купчина боклук да върви до живот по Фейк нюз", пише президентът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ