Блинкън: Украйна може да спечели войната с Русия

Блинкън: Украйна може да спечели войната с Русия

Украйна може да спечели войната с Русия. Това заяви пред Би Би Си американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Той заяви, че не знае колко дълго ще продължи конфликта, но подчерта, че поражението на Украйна не е неизбежно.

Блинкън също така  похвали „изключителната устойчивост“ на украинския народ.

„Ако намерението на Москва е някак да свали правителството и да издигне свой собствен марионетен режим, 45 млн. украинци ще го отхвърлят по един или друг начин“, коментира той.

По думите му войната не протича по плановете на руския президент Владимир Путин, а съпротивата на украинските сили продължава да възпрепятства руското настъпление.

Блинкън говори пред медията след среща с колегите си от Европейския съюз в Брюксел в началото на шестдневната си визита в Европа.

Той каза, че международната общност е решена да направи всичко възможно, за да помогне на Украйна, както и да окаже „мъчителен натиск върху Русия да прекрати тази войнаta, която Владимир Путин започна“.

Попитан дали е убеден, че Украйна може да спечели, Блинкън каза: „С течение на времето, абсолютно“.

Държавният секретар на САЩ също така каза, че е загрижен относно потенциална ескалация извън границите на Украйна.

„Това е нещо, което ни интересува и върху което сме съсредоточени, защото единственото нещо, което е по-лошо от войната, която е в рамките за Украйна, е тази, която ескалира още повече и надхвърля тези граници“

Той предупреди, че руските сили използват „все по-брутални“ методи срещу цивилни в Украйна и че в резултат на това е имало огромни човешки жертви.

Запитан дали САЩ ще търсят промяна в ръководството на Москва, за да се сложи край на инвазията, той отговори: „Ние не търсим това и във всеки случай то не зависи от нас. Руският народ трябва да вземе решение за своето ръководство“.

„Това, което бих казал на руския народ, е: как, по дяволите, тази агресивна война... подкрепя вашите интереси, вашите нужди?“ добави той.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ