Ципрас подложен на вот на недоверие заради името на Македония

Ципрас подложен на вот на недоверие заради името на Македония

Ципрас подложен на вот на недоверие заради името на Македония

Експресна процедура по гласуване на вот на недоверие срещу кабинета на Алексис Ципрас беше задействана днес  заради договора с Македония за новото име на бившата югославска република

Най-напред най-голямата опозиционна партия в Гърция - „Нова демокрация“ обяви, че ще внесе вот на недоверие, а председателят на парламента Никос Вуцис заяви, че вотът ще бъде внесен в 17 ч. местно време в четвъртък, веднага след приключването на гласуването за реформите от спасителния план за Гърция.

Дебатите започват в 18 часа местно време /и българско/. Лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис оцени вчера договора, постигнат от Ципрас със Скопие, като лош и в противоречие с това, което искат повечето гърци.

"Искам да бъда абсолютно ясен. Ципрас няма политическа легитимност да обвърже страната с подписването на договор, който няма подкрепа в собственото му правителство", каза Мицотакис.

 

Младшият коалиционен партньор на правителството на Ципрас – партията „Независими гърци“, също обяви, че няма да подкрепи споразумението за името, но и няма да предприеме действия за свалянето на управляващия кабинет.

Управляващата коалиция има общо 154 места от общо 300-членния парламент на Атина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ