"Да стигнем до дъното на тази история!" - Урсула фон дер Лайен подкрепя да има разследване за COVID-19

Да стигнем до дъното на тази история! - Урсула фон дер Лайен подкрепя да има разследване за COVID-19

"Да стигнем до дъното на тази история!" - Урсула фон дер Лайен подкрепя да има разследване за COVID-19

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен подкрепя призивита за разследване на произхода на новия коронавирус и смята, че Китай трябва да бъде ангажиран в този процес, пише CNBC.

Властите в страни като Германия, Швеция и Австралия отправиха призиви да се проведе проучване как точно е започнало разпространението на вируса, който досега зарази над 3,2 млн. души в света и взе над 230 хил. жертви.

Пред CNBC Фон дер Лайен коментира, че би искала да види активно взаимодействие от страна на Китай в съвместна работа с ЕС, за да се стигне "до дъното на цялата тази история".

„Смятам, че за всички ни е важно, важно е за целия свят. Никога не знаеш кога ще започне следващият вирус, така че всичко, което искаме, е за следващия път. Научихме си урока и създадохме система за ранно предупреждение, която реално функционира, и целият свят трябва да допринесе за това“, посочва още тя.

Фон дер Лайен призова за по-голяма прозрачност в бъдеще и заяви, че правителствата трябва да си научат уроците от сегашната криза. По думите ѝ един от уроците от сегашната пандемия е необходимостта от повече данни, които да бъдат анализирани от "един централизиран субект, така че механизмът за ранно предупреждение да е много по-добър."

„Така например, на ниво Европейски съюз знаем, че се нуждаем от по-стабилна система от данни за такива ситуации, като тази в момента с коронавируса“, коментира още тя.

Фон дер Лайен не вижда опасност от влошаване на отношенията с Китай в резултат на инициирането на подобно разследване „Не, не мисля, защото всичко е в наш интерес. Тази пандемия нанесе толкова големи щети, за всички е важно следващия път да бъдем по-добре подготвени, когато и да се случи отново подобна криза", заяви тя. 

Нейните коментари идват в момент, когато Европейската комисия е подложена на натиск заради появили се критики за смекчаване на тона на доклад на институцията за дезинформация около коронавируса.

ЕК официално отрече да се е поддала на натиск от Пекин, но еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел не отрече, че Китай е изразил опасения относно доклада, съобщи в. Politico.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ