Дмитрий Медведев: Москва е готова да поднови отношенията с Тбилиси

Дмитрий Медведев: Москва е готова да поднови отношенията с Тбилиси

Дмитрий Медведев: Москва е готова да поднови отношенията с Тбилиси

Според руския премиер Дмитрий Медведев фактът, че Москва призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия, не затваря завинаги пътя към подновяване на отношенията между Русия и Грузия, пише "Комерсант", цитиран от БТА.

Вестникът помества и пълния текст на интервюто с министър-председателя, откъси от което излъчи вчера радио "Комерсант ФМ". Дипломатическите отношения между Русия и Грузия бяха скъсани през 2008 г., пише вестникът, припомняйки за петдневната руско-грузинска война, избухнала преди 10 години, и последвалото решение на Москва да признае за независими две сепаратистки грузински републики.

"Според мен това не е проблем, предопределил завинаги характера на отношенията между Русия и Грузия. Ще припомня, че сега там има друго правителство", казва Медведев.

Заемал по онова време поста президент на Русия, той твърди, че единствена причина за руско-грузинската война е било "безотговорното, аморално, престъпно поведение" на тогавашния грузински лидер Михаил Саакашвили и неговите поддръжници. "Кариерата на Саакашвили в Грузия най-вероятно е приключила, което, струва ми се, е много добре за Грузия", заявява руският държавник.

Партията на Саакашвили "Единно национално движение" наред с още 9 опозиционни сили тръгва към президентските избори в Грузия през ноември с общ кандидат - бившия външен министър на страната Григол Вашадзе, съобщиха неотдавна грузински медии.

Според Дмитрий Медведев Москва е "готова да гради отношения с новото ръководство" на Грузия "независимо дори от имената и партийната принадлежност" на бъдещите лидери. "Дипломатическите отношения може да бъдат възстановени, не сме ние тези, които ги разрушиха. Ако грузинските ни колеги бъдат готови да ги възстановим, ние естествено няма да възразяваме", казва той.

Руският премиер констатира "съществено активизиралото се през последните години търговско-икономическо сътрудничество и туристическо общуване" между Русия и Грузия. "Самолетите летят, хората заминават на почивка в Грузия", добавя Медведев и изразява надежда това да спомогне за "подновяване на пълноценния диалог между Москва и Тбилиси".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ