Финландски учени откриха лечение на махмурлука

Финландски учени откриха лечение на махмурлука

Финландски учени откриха лечение на махмурлука

Екип учени от Университета в Хелзинки и Университета на Източна Финландия са открили лек срещу симптомите на махмурлука, предаде Блумбърг.

Според тях решението за преодоляването на главоболието, гаденето и усещането за светоъвъртеж, типично за възрастните хора след продължителна консумация на алкохол е 1200 милиграма аминокиселина Л-цистеин. Тяхното научно изследване е публикувано в журнала "Алкохол и алкохолизъм".

За целите на изследването 19 мъже доброволци са консумирали 1,5 грама алкохол на килограм собствено тегло в рамките на три часа. След което някои от тях са пили плацебо, а други – Л-цистеин. Според анализа аминокиселината не само премахва неприятните усещания, но също така понижава необходимостта да се консумира алкохол на следващия ден след запоя.

Учените отбелязват, че са получили финансиране за изследването от компанията Catapult Cat, която продава таблетки с Л-цистеин.

Изследването е преминало през неочаквани трудности. Някои от доброволците не са успели да погълнат цялото полагащо им се количество алкохол. Други вече са имали махмурлук от предната вечер, а трети настоявали да продължат консумацията непосредствено след първите три часа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ