ЕС заплашва със санкции ливански политици, които блокират съставянето на правителство

ЕС заплашва със санкции ливански политици, които блокират съставянето на правителство

ЕС заплашва със санкции ливански политици, които блокират съставянето на правителство

Европейският съюз може да наложи санкции на ливанските политици, ако те продължат да възпрепятстват съставянето на ново правителство и прилагането на реформа в страната. Това заяви върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика Жозеп Борел на среща с лидери на близкоизточната страна, обвинявайки ги за политическата и икономическата криза в държавата.

Говорейки след среща с президента Мишел Аун, Борел каза, че политиците в страната не могат да си позволят да губят повече време, тъй като тя е на ръба на финансов колапс.

„Кризата, пред която е изправен Ливан, е вътрешна криза. Това е самоналожена криза. Тя не идва от зад граница или от външни фактори. Това е криза, които сами сте си създали“, коментира той.

Икономическата криза в Ливан е една от най-тежките в света, като по данни на Световната банка брутният вътрешен продукт на страната се е свил с над 20% през миналата година.

Ливанската лира е изгубила 90% от стойността си, като над половината от населението на страната живее в бедност. Страната бори с нарастваща инфлация, прекъсвания на електрозахранването и недостиг на храна и гориво.

Кризата се задълбочава от политическата безизходица, тъй като от месеци номинирания за премиер Саад Харири и президентът Аун не могат да се договорят състава на ново правителство, което да въведе реформи.

„Готови сме да помогне,. Ако обаче се създадат допълнителни пречки пред разрешаването на настоящата криза, ще трябва да обмислим други начини на действие, както предложиха някои страни членки на ЕС. Съветът на ЕС предвижда и други възможности, включително целенасочени санкции“, коментира Борел.

Потенциалните санкции са част от усилията на някой страни от ЕС, водени от Франция, за оказване на натиск върху ливанските политици след близо година на бездействие.  Според дипломатическа нота на ЕС, видяна от Ройтерс, критериите за подготвяните санкции са участие в корупция, възпрепятстване на усилията за съставяне на правителство, финансови злоупотреби и нарушения на човешките права.

Париж вече предприе мерки за ограничаване на достъпа до Франция на ливански политици, които блокират усилията за справяне с кризата и имат основа роля за проблемите с корупцията в страната. От Франция обаче все още не са назовали публично имената на тези политици.

Борел призова за постигане на споразумение с Международния валутен фонд (МВФ), което да помогне на Ливан да излезе от кризата.

„Само спешно споразумение с Международния валутен фонд ще спаси страната от финансов крах. Няма време за губене", каза той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ