Франция и Великобритания удължават карантинните мерки

Франция и Великобритания удължават карантинните мерки

Франция и Великобритания удължават карантинните мерки

Френският президент Еманюел Макрон обяви тази вечер, че удължава режима на стриктна самоизолация в страната за целите на борбата с новия коронавирус до 11 май, предаде Ройтерс.

"През следващите четири седмици правилата трябва да бъдат спазвани", призова той в телевизионно обръщение към нацията.

Макрон заяви, че до 11 май Франция ще може да тества всеки гражданин, проявяващ симптоми на причиняваното от коронавируса заболяване COVID-19.

След тази дата ще започне поетапното отваряне на училища и детски градини.

Масови мероприятия като фестивали във Франция обаче ще има не по-рано от средата на юли, предупреди Макрон, цитиран от ТАСС.

Веднага след това дойде съобщението, че тазгодишното, 74-о издание на театралния фестивал в Авиньон - най-известния в света - е отменено, предаде Франс прес.

То трябваше да се проведе в южния френски град от 3 до 23 юли.

"Епидемията (във Франция) започва да се забавя. Резултатите са налице", каза Макрон, цитиран от Ройтерс. Френският президент обаче призна, че "нашата страна не бе достатъчно подготвена за кризата. Ще си понесем последствията."

От четири седмици Франция е под карантина. На хората е наредено да си стоят у дома, като те имат право да излизат само за да си купят храна, да ходят на работа, да потърсят лекарска помощ или да тренират поединично.

Коронавирусът отне живота на 14 967 души във Франция, която е четвърта в света по брой починали. Потвърдените случаи на зараза са 136 779. Франция е на четвърто място и по този показател.

Макрон призова Европа да помогне на Африка в борбата й с коронавируса, като опрости голяма част от нейните дългове.

Великобритания ще остане под карантина заради новия коронавирус най-малко до 7 май, твърди в. "Таймс", цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Британският ежедневник пише, че министърът на външните работи Доминик Рааб, който замества временно възстановяващия се след заразяване с вируса премиер Борис Джонсън, ще съобщи новината в четвъртък.

Вчера Рааб каза, че не очаква правителството да внесе каквито и да било промени в карантинните мерки, докато не се увери, че това може да стане безопасно.

11 329 души са починали във Великобритания от коронавируса. Страната е на пето място в мрачната статистика.

Броят на новите смъртни случаи във Великобритания обаче намаля вчера за трети пореден ден.

С над 88 600 регистрирани заразени, страната е на шесто място по този показател.

Британският външен министър коментира на редовната дневна пресконференция за новия коронавирус, че наложените ограничения дават резултат. Британците, които нямат право да излизат от дома си, освен при крайна необходимост, като цяло спазват мерките и се появиха признаци, че разпространението на коронавируса в страната се е забавило, отчете той.

Всеки ден под карантина струва на британската икономика около 2,4 милиарда лири стерлинги (приблизително 3 милиарда долара), са изчислили експерти.

Според проучване на общественото мнение, цитирано от "Таймс", 74 процента от британците обаче смятат, че ограничаването на разпространението на коронавируса е по-важно от възстановяването на икономиката. За сравнение на това мнение са 61 процента от американците и 54 процента от германците.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ