Г-20 се обяви за равен достъп до ваксина срещу COVID-19 за всички

Г-20 се обяви за равен достъп до ваксина срещу COVID-19 за всички

Г-20 се обяви за равен достъп до ваксина срещу COVID-19 за всички

Лидерите на 20-те най-големи икономики си обещаха да не щадят усилия в доставките на лекарства, текстове и ваксини срещу COVID-19 достъпно и справедливо „за всички хора“, отразявайки притесненията, че пандемията може да задълбочи разделението между бедни и богати.

Именно пандемията и перспективите за неравномерно и несигурно икономическо възстановяване бяха в центъра на двудневната онлайн среща на върха в рамките на председателството на Г-20 на Саудитска Арабия, която ще предаде щафетата на Италия през следващия месец.

„Пандемията от COVID-19 и безпрецедентното ѝ въздействие по отношение на загубените животи, поминъци и засегнати икономики е несравним шок, който разкри уязвимости в нашата готовност и отговор и подчерта общите ни предизвикателства“, се казва в заключително комюнике, цитирано от „Ройтерс“.

Нациите от Г-20 ще работят „за защита на животите, осигуряване на подкрепа със специален фокус върху най-уязвимите, както и за връщане на икономиките по пътя към възстановяване на растежа, защитата и създаването на работни места за всички“.

Лидерите отбелязаха, че макар глобалната икономическа активност да се е засилила частично благодарение на постепенното отваряне на някои сектори, възстановяването остава неравномерно и силно несигурно.

Американският президент Доналд Тръмп използва последната си среща на върха на Г-20, за да защити решението си да оттегли САЩ от Парижкото споразумение, ход, който влезе в сила на 4 ноември, ден след изборите в страната, спечелени от демократа Джо Байдън, който заяви, че ще върне Щатите в споразумението, веднага щом встъпи в длъжност догодина.

Замразяването на дълга

Г-20 приветства плана за удължаване на замразяването на плащанията за обслужване на дълга от най-бедните страни до средата на 2021 година.

Инициативата за спиране на задълженията помогна на 46 държави да отложат изплащането на 5.7 млрд. долара през 2020 година.

Според ръководителя на Международния валутен фонд, Кристалина Георгиева, действията на Г-20 са помогнали за предотвратяването на масивни фалити и още по-дълбока криза. „Сътрудничеството ще бъде още по-важно занапред“, каза тя в изявление след обръщението си към лидерите.

Важна тема по време на председателството на Италия ще бъде облекчаването на дълга за Африка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ