Германска екоорганизация съди BMW и Mercedes-Benz

Германска екоорганизация съди BMW и Mercedes-Benz

Германската екологична организация Deutsche Umwelthilfe (DUH) заведе дела срещу два от най-големите автомобилни производители - BMW и Mercedes-Benz с искане да се намалят емисиите на въглероден диоксид от техните автомобили, както и да се спре производството на превозни средства с двигатели с вътрешно горене до 2030 г. Това се посочва в изявление, публикувано във вторник от организацията, предава ТАСС

Исковете са изпратени до съответните съдилища в Мюнхен и Щутгарт. На 2 септември природозащитниците изпратиха искове до автомобилните компании, според които в съответствие с Парижкото споразумение за климата от 2015 и действащото законодателство на Германия те трябва да се ангажират да гарантират адекватна защита на климата до 20 септември тази година и да спрат да използват двигатели с вътрешно горене до 2030 г. Компаниите обаче, обясняват от Deutsche Umwelthilfe, отхвърлиха исковете, което доведе до завеждането на съответните съдебни дела. 

"Решението на конституционните съдии означава, че имаме основно право да защитаваме климата. И не само държавата трябва да уважава това право, то трябва да бъде спазвано и от големите корпорации, които отговарят за емисиите на CO2 повече от цели индустриализирани страни. Сега го изискваме и в съда", каза адвокат Ремо Клингер, който представлява интересите на природозащитниците. 

По-рано германската екологична организация Deutsche Umwelthilfe подаде друго искане до Федералната служба за корабоплаване и хидрография (BSH) с изискване да се оцени въздействието на проекта "Северен поток 2" върху околната среда и да се преразгледа предишното решение. Последният път, когато природозащитниците отправяха такива искания към агенцията, беше през юни, но те не бяха успешни. Това не е първият опит на германските екологични организации да спрат проекта, но досега всички жалби бяха отхвърляни. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ