Google ще доставя с балони интернет на Пуерто Рико

Google ще доставя с балони интернет на Пуерто Рико

Google планира да използва експериментални високопланински балони за осигуряване на клетъчно и интернет покритие в Пуерто Рико, пише Business Insider. Вследствие на урагана Мария, Пуерто Рико се бори да си възвърне комуникационните услуги. 

В петък Федералната комисия по съобщенията на САЩ (FCC) заяви, че е одобрила молбата на Google и на компанията-майка Alphabet за предоставяне на спешна клетъчна услуга на Карибския остров.

Alphabet обяви през 2013 г. своя Project Loon - проект за височинни балони, захранвани със слънчева енергия, които да предоставят интернет услуги и да подобрят комуникацията в отдалечени места и по време на природни бедствия. Проектът използва балони, разположени в стратосферата на височина около 18 км, за да създаде безжична мрежа със скорости до 4G-LTE. Наречен е Project Loon, тъй като дори и самият Google е намерил идеята да осигури достъп до интернет на останалите 5 млрд. население безпрецедентна и луда. Сега компанията заявява пред FCC че ще работи за възстановяване на ограничена комуникационна способност на мобилните оператори в Пуерто Рико.

По-рано в петък, председателят на FCC Ажит Пай обяви, че формира работна група за възстановяване на щетите от ураганите с предимство потърпевшите Пуерто Рико и Американските Вирджински острови.  "От решаващо значение е да приемем координиран и всеобхватен подход за подкрепа на възстановяването на комуникационната инфраструктура и възстановяването на комуникационните услуги", каза Пай в изявление.

Главният изпълнителен директор на Tesla, Илон Мъск, каза от своя страна, че компанията му ще изпрати повече инсталации от слънчеви батерии в Пуерто Рико, за да помогне да възстановянето на електрозахранването на острова, което ураганът Мария прекъсна преди повече от две седмици. За тази цел в момента Мъск отклонява средства от другите си проекти като доусъвършенстване на автомобила Model 3.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ