Гутериш предупреди за „перфектна буря", заплашваща развиващия се свят

Гутериш предупреди за „перфектна буря, заплашваща развиващия се свят

Гутериш предупреди за „перфектна буря", заплашваща развиващия се свят

В резултат на войната в Украйна развиващият се свят е изправен пред перфектна буря, която заплашва да опустоши много икономики. Това заяви  генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в сряда, предаде VOA News.

„Около 1,7 млрд. души - една трета от които вече живеят в бедност, са изложени на проблеми с храната, енергията и финансовите системи, които предизвикват увеличаване на бедността и глада“, каза той по време на пресконференция.

По думите му 36 страни, включително някои от най-бедните в света, разчитат на Русия и Украйна за повече от половината си внос на пшеница.

„Цените вече се бяха покачили, но войната влоши положението много“, каза той, отбелязвайки, че цените на пшеницата и царевицата са се повишили с 30% само от януари насам.

Войната също така доведе до рязко увеличаване на цените на петрола и газа, докато редица страни работят по налагане на забрана на вноса на енергия от Русия.

Русия е и водещият производител на торове в света, като цените им са се удвоили. Това означава, че добивите от култури могат драстично да намалеят.

„С покачването на цените се увеличават и гладът и недохранването – особено при малките деца“, каза Гутериш.

Шефът на ООН изрази загриженост, че нарастващата глобална инфлация намалява покупателната способност, вреди на вътрешния растеж и забавя развитието и дори подкопава напредъка. Той каза, че развиващите се страни са особено силно засегнати от високия дълг.

„Това задвижва потенциален порочен кръг на инфлация и стагнация – така наречената стагфлация“, каза Гутериш.

Той каза, че това не е криза, която може да бъде разрешена на парче, страна по страна“

 „Тази глобална и системна извънредна ситуация изисква глобални и системни решения. Преди всичко тази война трябва да приключи“, добави Гутериш.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ