Холандия спечели Евровизия

Холандия спечели 64-тото издание на конкурса за песен Евровизия, който през 2019 се проведе в Тел Авив. Дънкан Лорънс с песента „Arcade” триумфира с 492 точки във финала. Резултатът бе определен от комбинация от гласовете на експертното жури и телевизионните зрители от всички 41 страни участващи в тазгодишното издание на конкурса.

На второ място завърши Италия с общо 465 точки. Страната беше представена от популярния изпълнител Mahmood с песента „Soldi”, която е хит и в България. На трето място остана Сергей Лазерев от Русия с 369 точки, а челната петица допълниха Швейцария и Норвегия.

Дънкан Лорънс беше основният фаворит за победа на конкурса. Преди да бъде представен от холандската телевизия като участника на страната на Евровизия, той е напълно непознат за местната аудитория. Всичко се обръща след представянето на песента му „Arcade“, която бързо набира популярност в цяла Европа и се превръща в основния фаворит за победа в Тел Авив.

Представянето на Дънкан на Евровизия бе съпроводено от невиждана еуфория в Холандия. Много сравняват Дънкан с българския представител от 2017-а Кристиан Костов. Самият Кристиан изрази подкрепата си за него в социалните медии преди финала.

От 2013 насам Холандия изцяло промени стратегията си за Евровизия, като заложи основно на вътрешни селекции за избор на своите изпълнители и песни. Това ѝ донесе и второ място през 2014 с песента „Calm after the storm” на The Common Linnets.

Това е петата победа на Холандия на Евровизия. Предишната победа на страната е през далечната 1975, когато групата Teach-In печели с песента "Ding-a-dong".

По време на финалите пък Мадона изпълни новия си сингъл "Future" заедно с американската хип-хоп звезда Quavo и призова феновете "никога да не подценяват силата на музиката да обедини хората". "Нека никога да не подценяваме силата на музиката, за да обедини хората“, каза Мадона преди изпълнението си. "За да цитирам една невероятна песен, музиката кара хората да се обединят, да бъдат заедно", каза тя, цитирайки песента си "Music".

Мадона отхвърли призивите на пропалестинските активисти, които искат да сложат край на окупацията на Израел, за да бойкотират "Евровизия".

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ